Thursday , February 2 2023

Negocierile PSD-UDMR sunt inghetate. Legile UDMR, scoase de pe ordinea de zi

dragnea-kelemen

Discuțiile dintre liderii PSD și cei ai UDMR privind votarea moțiunii de cenzură au fost întrerupte astăzi. Grupul UDMR din Camera Deputaților este în ședință pentru a decide pașii de urmat după înghețarea negocierilor.
Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a anulat, marţi dimineaţa, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie, potrivit Digi24.
Deputaţii din cele trei comisii au aşteptat aproape o oră începerea şedinţei în care trebuia să dea raport propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, care prevede scăderea pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie.
„Şedinţa celor trei comisii programată pentru astăzi nu va mai avea loc. Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea”, este mesajul pe care membrii Comisiei juridice l-au primit de la deputatul PSD Eugen Nicolicea.
Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că Eugen Nicolicea a anunțat suspendarea ședinței prin sms.
„Se comunică în ultima vreme doar prin sms, nu prin procedurile normale parlamentare”, a adăugat Marton Arpad.
Este puțin probabil ca proiectul să ajungă azi în plen, în condițiile în care nu a mai fost dezbătut în Comisia Juridică și nu are avizul acesteia.
La Senat, proiectele depuse de UDMR au fost scoase de pe ordinea de zi. Legea prin care 15 martie devine oficial zi de sărbătoare a comunităţii maghiare din România nu va mai fi votată astăzi în plen. Actul normativ a fost adoptat ieri în regim de urgenţă de comisiile de specialitate din Camera Superioară.
Schimbările s-au făcut în doar câteva minute, după ce negocierile dintre PSD-ALDE și UDMR au intrat în impas.
 

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …