Friday , December 2 2022

Negocieri în PDL: Flutur, Ungureanu, Negoiţă şi Frunzăverde îl vor susţine pe Blaga

Lupta pentru putere în PDL a ajuns la negocierile finale, notează “Gândul”, menţionând că Vasile Blaga va fi susţinut de către Gheorghe Flutur, Liviu Negoiţă, Traian Ungureanu şi Sorin Frunzăverde, iar Emil Boc de către Cristian Boureanu, Roberta Anastase, Raluca Turcan şi Teodor Baconschi.

Într-un articol publicat de “Gândul” se precizează că Elena Udrea este candidată pentru una din funcţiile de vicepreşedinte şi, pe de altă parte, că este posibilă şi o moţiune a celor trei “reformişti”, Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu.
“Primul care şi-a stabilit echipa este Vasile Blaga, actualul secretar general mizând pe sprijinul a patru secunzi, pe care îi doreşte primvicepreşedinţi. Liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur şi eurodeputatul Traian Radu Ungureanu sunt cei care au bătut deja palma cu Blaga, după cum au confirmat pentru «Gândul» surse din conducerea partidului. Curtat iniţial de Cotroceni pentru a candida cu propria moţiune, primarul Sectorului 4, Liviu Negoiţă, s-a raliat şi el în spatele fostului ministru de Interne, urmând să ţintească funcţia de primvice. Cel de-al patrulea aghiotant este şi piesa de bază a candidaturii lui Blaga: preşedintele PDL Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde”, se arată în material.
Publicaţia precizează că deşi se va arunca în bătălia pentru şefia partidului cu propria-i moţiunea, intitulată “Dreapta română”, Frunzăverde ar urma să-şi găsească locul tot în tabăra lui Blaga, care îi va oferi acestuia susţinerea pentru funcţia de prim-vicepreşedinte.
“Strategia va fi posibilă datorită amendării statutului în Consiliul Naţional de Coordonare, reunit, sâmbătă, la Bucureşti. Astfel, candidatura la pachet a fost eliminată, partidul hotărând ca alegerile să aibă loc uninominal, începând cu preşedintele şi continuând cu cei patru primvicepreşedinţi, cei 15 vicepreşedinţi şi secretarul general, fapt ce îi permite lui Frunzăverde să intre mai întâi în competiţia pentru preşedinţia PDL. Marele absent din lista lui Vasile Blaga este Adriean Videanu, actualul prim-vicepreşedinte dorind deocamdată să nu-şi mai încerce norocul cu un nou mandat. Fostul ministru al Economiei va încerca să se repoziţioneze în funcţia de şef al Comisiei pentru Strategii, structură nou creată în partid, prin intermediul căreia îi va fi garantată în continuare prezenţa în Biroul Permanent Naţional”, se arată în material.
Un pas înapoi a făcut şi Gheorghe Falcă. “Pregătindu-se iniţial pentru a candida la vârful partidului, primarul Aradului a renunţat să se mai înscrie în cursă. Izolarea lui Falcă a fost cât se poate de vizibilă, acesta lipsind de la toate întâlnirile partidului din ultimele două luni. Cauzele retragerii primarului Aradului din prim-plan ţin, conform colegilor săi de partid, atât de problemele sale cu justiţia, cât şi de slaba susţinere de care se bucură în filialele democrat-liberale. Cu toate acestea, actualul secretar executiv are «rezervat» un post şi în viitorul Birou Permanent, prin prisma de lider al aleşilor locali”, se arată în articol.
Retragerea lui Falcă are însă implicaţii şi în planurile ministrului Dezvoltării, Elena Udrea, cea cu care acesta alcătuia în teritoriu un tandem. Informaţiile vehiculate în interiorul PDL o dau pe Udrea drept candidată la una dintre cele 15 funcţii de vicepreşedinte, ipoteză confirmată de declaraţiile de până acum ale ministrului Dezvoltării.
Chiar şi aşa, negocierile de până acum nu clarifică până la capăt situaţia din PDL, căci demersul lui Vasile Blaga este condiţionat de acordul Cotrocenilor.
“În acest moment aşteptăm semnalul preşedintelui”, explică pentru “Gândul” unul dintre liderii democrat-liberali.
“Practic, coagularea unei a doua tabere este pregătită pe baza candidaturii lui Emil Boc, premierul ezitând până acum să-şi anunţe o intenţie clară pentru acest pas. Intrarea în joc a actualului şef al PDL ar urma să-i strângă pe toţi cei care s-au delimitat până acum de tripleta Blaga-Videanu-Berceanu: Cristian Boureanu, Roberta Anastase, Raluca Turcan şi Teodor Baconschi. Acesta din urmă ar fi purtat negocieri inclusiv cu Vasile Blaga, pentru postul de pri-vicepreşedinte, secretarul general preferându-l până la urmă pe Traian Radu Ungureanu, ca reprezentant al pilonului intelectualilor. Rezultat tradus, în urmă cu două săptămâni, de către Blaga prin temperarea ministrului de Externe: «Nu cred că domnul Baconschi şi-a făcut bine autopropunându-se (n.r. primvicepreşedinte)»”, scrie “Gândul”.
În ecuaţie intră şi grupul “reformiştilor”, notează publicaţia.
Europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei, împreună cu deputatul Sever Voinescu urmează să-şi prezinte o moţiune proprie, al cărei principal subiect va fi integritatea. “Primul pas a fost făcut deja prin derogarea de la criteriul vechimii de minimum cinci ani, pentru care partidul şi-a dat acordul în CNC-ul de sâmbătă, la propunerea acestora. Împreună cu Emil Boc, cei trei împart atât sprijinul direct al lui Traian Băsescu, cât şi antipatia majorităţii membrilor de bază din partid, precum primarii şi şefii de consilii judeţene. Conflictul dintre reformişti şi nucleul partidului a fost evidenţiat şi la întâlnirea de sâmbătă, în care Vasile Blaga, Radu Berceanu şi şefii de filiale i-au pus la zid de Preda şi Macovei, pentru propunerea acestora ca cei anchetaţi penal să fie automat suspendaţi din partid”, se arată în material.
Indiferent de formula în care îşi vor prezenta moţiunile şi de componenţa grupului de promovare, pedeliştii mai au la dispoziţie şase săptămâni pentru a-şi anunţa oficial candidatura la şefia partidului. Confruntarea finală va avea loc pe 14 mai.

Vezi si

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Ministerul Turismului recunoaşte o nouă Rută Cultural Turistică

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a marcat  Ziua Naţională prin recunoaşterea unei noi rute cultural turistice: …