Wednesday , October 5 2022

NATO pregateste o misiune istorica in criza migrantilor

NATO

Ministrii Apararii din NATO au fost de acord sa sprijine si sa participe la o misiune de supraveghere in Marea Egee intre Turcia si Grecia, pentru a ajuta la combaterea traficului de migranti, a declarat joi ministrul american al Apararii, Ashton Carter, ca urmare a unei solicitari in acest sens din partea Germaniei, Turciei si Greciei.
“NATO si toti ceilalti participanti la masa discutiilor si-au exprimat disponibilitatea ca Alianta Nord-Atlantica sa sprijine si sa participe la aceasta operatiune”, a declarat Ashton Carter la finalul unei reuniuni a ministrilor apararii NATO de la Bruxelles, relateaza DPA si AFP.
In cazul in care o astfel de misiune de supraveghere frontaliera va vedea lumina zilei, aceasta ar fi o premiera pentru NATO, organizatie militara defensiva care a refuzat pana in prezent sa se implice direct in cea mai grava criza a migrantilor din Europa din 1945.
Ca urmare a unei solicitari formulate oficial miercuri seara de catre Berlin, Ankara si Atena, NATO isi va utiliza navele pozitionate in Marea Egee intre Turcia si Grecia pentru a supraveghea apele si pentru a oferi informatii autoritatilor turce si elene, au afirmat surse guvernamentale germane sub rezerva anonimatului.
“Cele trei tari au subliniat necesitatea ca NATO sa actioneze rapid, iar Statele Unite au fost intru totul de acord, pentru ca sunt in joc vieti omenesti”, a mai spus ministrul american al apararii.
Potrivit acestuia, propunerea celor trei tari consta “in extinderea operatiunii maritime a NATO din Marea Mediterana”, in prezent comandata de Germania, pentru a raspunde crizei migrantilor.
Toti migrantii salvati de NATO vor fi dusi inapoi in Turcia.
Unul dintre punctele sensibile il reprezinta disputele teritoriale de zeci de ani intre Atena si Ankara asupra frontierelor lor maritime comune, noteaza DPA.
Conform propunerii, cele doua parti trebuie sa se angajeze sa nu intre in apele teritoriale ale celuilalt stat, au precizat sursele.
Ideea implicarii fortelor NATO a fost ridicata luni in cadrul unei intrevederi intre premierul turc Ahmet Davutoglu si cancelarul german Angela Merkel la Ankara.

Vezi si

Primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii

Autoritățile locale din toată țara care alocă fonduri pentru sport vor fi obligate să dea …