Monday , February 6 2023

NATO NU va participa la o operaţiune militară în Siria

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO
Presupusa folosire de arme chimice de către regimul sirian cere un răspuns din partea comunităţii internaţionale, dar o intervenţie directă a NATO este exclusă, a declarat vineri, secretarul general al Alianţei nord-atlantice, Anders Fogh Rasmussen, transmite AFP, potrivit Agerpres.
‘Nu văd rolul NATO într-o reacţie internaţională contra regimului’ sirian, a declarat Rasmussen presei daneze, conform ediţiei electronice a cotidianului Politiken.
Înaltul oficial al Alianţei a repetat că presupusa folosire de arme chimice este ‘un act terifiant şi oribil’ şi că ‘atacurile chimice reprezintă o încălcare flagrantă a normelor internaţionale, o crimă care nu poate fi ignorată’. Asta cere – a spus el – un răspuns internaţional, pentru ca aşa ceva să nu se mai repete.
Secretarul general al NATO a insistat înainte asupra necesităţii găsirii unei soluţii politice la conflictul sirian.
El şi-a afirmat convingerea în legătură cu responsabilitatea regimului sirian în presupusul atac cu arme chimice din Siria, afirmând: ‘Nu am nicio îndoială că regimul a lansat un atac chimic (…) Când vedem cine deţine stocuri de produse chimice şi cine are mijloacele de a le folosi prin lansarea unui atac, putem să afirmăm că este regimul (…) Puţine lucruri sugerează că opoziţia este în măsură să comită un astfel de atac’.
Experţii ONU au vizitat locurile unde a avut loc presupusul atac cu arme chimice din 21 august din apropiere de Damasc, soldat potrivit opoziţiei siriene cu peste 1.300 de morţi.

Vezi si

A murit Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române

Vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, a murit, luni, la vârsta de 83 de ani. “Sunt …