Thursday , December 1 2022

NATO, în alertă ca urmare a activităţii aviaţiei ruse în spaţiul aerian european, inclusiv în zona Mării Negre

avioane rusesti

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat miercuri că a desfăşurat în ultimele două zile mai multe intervenţii aeriene după ce a detectat o intensă activitate a aviaţiei militare ruse în spaţiul aerian european, inclusiv în zona Mării Negre, transmite AFP, citând un comunicat emis de NATO.
Avioanele statelor Alianţei au decolat în patru locuri diferite pentru a executa misiuni de interceptare a patru grupuri de avioane militare ruseşti care efectuau manevre deasupra Oceanului Atlantic, Mării Baltice, Mării Nordului şi Mării Negre, se precizează în textul ce face referire la o activitate “pe scară extinsă” şi “neobişnuită” a aviaţiei ruse.
În cadrul celei mai importante operaţiuni au fost ridicate de la sol avioane aparţinând forţelor aeriene din trei state membre ale NATO, după ce deasupra Atlanticului a fost detectată o formaţie de 8 avioane ruseşti, dintre care patru erau aparate de vânătoare-bombardament şi patru avioane de realimentare în zbor.
Avioanele forţelor aeriene norvegiene s-au apropiat de ele pentru a le identifica, moment în care şase dintre avioanele interceptate s-au întors din drum, însă două bombardiere de tipul TU-95 şi-au menţinut traiectoria. Drept urmare, şi aviaţia britanică a ridicat de la sol avioane pentru a le escorta pe acestea din urmă. Ulterior, cele două aparate ruseşti au fost preluate în observaţie de avioane portugheze şi au revenit mai târziu în direcţia Marii Britanii şi a Norvegiei, care au fost nevoite să aplice din nou aceeaşi procedură.
Potrivit NATO, aparatele ruseşti nu au cerut aprobarea vreunui plan de zbor, nu au avut niciun contact cu autorităţile aeriene civile şi nu comunicau, “ceea ce reprezintă un risc potenţial pentru zborurile civile”.
O altă operaţiune a fost condusă de aviaţia turcă deasupra Mării Negre pentru a intercepta un grup de patru avioane ruseşti, dintre care două erau bombardiere TU-95.
Şi aviaţia germană a fost nevoită să intervină marţi pentru a intercepta un grup de şapte avioane de luptă ruseşti care efectuau manevre deasupra Mării Baltice.
După izbucnirea crizei din Ucraina a crescut frecvenţa incursiunilor avioanelor militare ruseşti în apropierea spaţiului aerian al unor state NATO. Potrivit experţilor militari, Rusia foloseşte astfel de zboruri pentru a testa sistemele de apărare antiaeriană ale altor ţări şi pentru a-şi etala forţa militară.
 

Vezi si

Întrevedere Aurescu – Kuleba. Oficialul român cere Ucrainei să recunoască inexistenţa aşa-zisei “limbi moldoveneşti”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, …