Tuesday , October 4 2022

NASA repornește pe drumul spre Lună. Astăzi va fi lansată misiunea Artemis 1  

Între 100.000 și 200.000 de vizitatori sunt așteptați să asiste luni la lansarea misiunii Artemis 1, care va propulsa o capsulă goală pe Lună. “Natura istorică” a zborului de luni, primul din mai multe zboruri în contextul în care Statele Unite se întorc pe Lună, “cu siguranță a crescut interesul publicului”, a declarat pentru AFP Meagan Happel de la Biroul de turism Space Coast din Florida.

Se așteaptă ca îmbulzeala în trafic să înceapă la ora 4 dimineața, lansarea fiind programată la ora locală 8:33 (ora 15:33 – ora României). Misiunea care deschide din nou drumul spre Lună va fi o misiune fără echipaj, controlată de la sol în timpul zborului său de 42 de zile în jurul Lunii și înapoi.

Cele trei locuri din capsulă vor fi ocupate de manechine special concepute. Unul dintre ei, numit comandantul Moonikin Campos, este echipat cu senzori pentru a testa stresul pe care îl vor suporta astronauții în viitoarele zboruri. Între timp, două torsuri de manechin, sau fantome, numite Helga și Zohar, vor returna date despre expunerea la radiații în timpul călătoriei, relatează Mediafax.

Noua rachetă gigantică SLS a NASA a fost adusă acum două săptămâni la rampa de lansare de la Cap Canaveral din Florida înaintea decolării spre Lună prevăzută pentru astăzi, informează AFP. Această misiune va marca zborul inaugural al amplului program american destinat revenirii pe Lună, denumit Artemis. Artemis 1 este o misiune fără astronauţi la bord, realizată în scopul testării rachetei şi a capsulei ataşată acesteia, astfel încât zborurile cu echipaj uman să se desfăşoare în deplină securitate spre Lună începând cu 2024.
Racheta, denumită SLS (acronimul de la Space Launch System), se află în dezvoltare de peste un deceniu şi va deveni, după ce va fi lansată, cea mai puternică din lume. Măsoară 98 de metri în înălţime.

 

Capsula Orion va fi propulsată până la Lună, şi chiar la 64.000 de kilometri mai departe, aventurându-se mai departe decât oricare alt vehicul spaţial ce poate transporta echipaje umane de până acum.
La revenirea în atmosfera terestră, scutul termic va trebui să suporte o viteză de aproape 40.000 de kilometri pe oră şi o temperatură pe jumătate la fel de caldă ca suprafaţa Soarelui.

 

Misiunea va avea o durată de 42 de zile până la revenirea în Oceanul Pacific, unde vehiculul va fi recuperat graţie unei ambarcaţiuni a marinei americane.

În 2024, misiunea Artemis 2 va transporta doi astronauţi pe orbită în jurul Lunii, fără să aselenizeze. Sarcina aselenizării este rezervată echipajului Artemis 3, misiune prevăzută cel mai devreme în 2025.

Un echipaj uman a ajuns ultima dată pe Lună în cadrul misiunii Apollo 17, din 1972.

Întrucât programul Apollo nu a permis decât bărbaţilor albi să păşească pe Lună, programul Artemis preconizează să trimită prima femeie şi prima persoană de culoare.  Obiectivul este de a transforma Luna într-o bază pentru dezvoltarea tehnologiilor necesare pentru a trimite oameni pe Marte.

Vezi si

Ligia Deca este propusă de liberali pentru postul de ministru al Educației. Ea este consiliera lui Iohannis

Biroul Politic Național al PNL a decis, luni, prin vot, ca Ligia Deca să fie …