Wednesday , June 16 2021

MS a cerut direcţiilor de sănătate publică variante de reducere a personalului cu 4,10 şi 15 la sută

Eugen-Nicolaescu.jpg

Ministerul Sănătăţii a cerut direcţiilor de sănătate publică (DSP) judeţene să prezinte trei variante de reducere a numărului de posturi ocupate prin aplicarea următoarelor procente: patru, 10 şi 15 la sută, solicitarea fiind prevăzută într-un document obţinut de MEDIAFAX.
În circulara transmisă tuturor direcţiilor de sănătate publică din ţară, se arată că după desfiinţarea posturilor vacante, conform OUG nr. 77/2013, la numărul de posturi ocupate se va aplica o reducere de patru procente.
Însă în documentul menţionat se mai arată că, din dispoziţia ministrului, “în vederea efectuării unei analize unitare la nivelul direcţiilor de sănătate publică, vor fi înaintate Direcţiei de organizare şi politici salariale din cadrul Ministerului Sănătăţii trei variante de reduceri prin aplicarea următoarelor procente: patru la sută, 10 la sută, 15 la sută”.
În documentul citat se mai precizează că variantele de reducere propuse conform procentelor menţionate anterior vor fi proiectate în acord cu structurile prevăzute a îndeplini atribuţiile funcţionale preconizate pentru perioada imediat următoare, astfel încât să nu afecteze desfăşurarea în condiţii optime a activităţii direcţiei.
“Având în vedere că Ministerul Sănătăţii are obligaţia să adopte/emită actele normative/administrative în termen de 30 de zile, respectiv 29 iulie 2013, structura funcţională a instituţiilor şi autorităţilor publice aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea sa, indiferent de modul de finanţare, (…) vă rugăm să dispuneţi în regim de urgenţă măsurile ce se impun pentru completarea şi transmiterea datelor conform machetelor ataşate până în data de 10.07.2013, ora 10”, se mai arată în docuemnt.
Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat, în 27 iunie, la conferinţa “Mediafax Talks about Health Reform”, că va fi redus numărul de posturi din minister şi direcţiile de sănătate publică, dar în niciun caz din unităţile sanitare.
În cazul unităţilor sanitare, politica de personal rămâne aceea din 2012 când la un medic sau asistent care pleacă se angajează câte un altul, a precizat Nicolăescu.
“Ordonanţa de urgenţăm adoptată ieri (miercuri, n.r.) de Guvern face menţiunea că pentru unităţile sanitare nu se aplică prevederea de blocare a posturilor vacante şi nici de reducere a numărului de personal. Orice unitate din sistemul sanitar, cu excepţia MS şi DSP-urilor. Aici ( MS şi DSP-uri, n.r.) suntem obligaţi să reducem toate posturile vacante şi să reducem, personal existent cu 4 la sută. Dar ce înseamnă unităţi sanitare, nu. Deci, cu alte cuvinte, neaplicându-se ordonaţa de blocare de posturi şi de reducere a numărului de personal în unităţile sanitare oricând posturile pot fi scoase la consurs, deci pot fi ocuparte”, a explicat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Vezi si

Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului

Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului de plenul reunit al …