Thursday , April 25 2024

Moţiunea privind OUG de modificare a legii alegerilor prezidenţiale A PICAT

parlament

Moţiunea de cenzură “Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD”, înaintată de ACL, a fost respinsă luni de plenul Parlamentului cu 154 voturi pentru, 12 împotrivă şi două anulate, a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor Ion Ciolacu. Votul a fost secret cu bile, transmite Agerpres.
Pentru adoptarea moţiunii de cenzură era nevoie de votul a jumătate plus unu din totalul parlamentarilor, adică de 288 de voturi pentru.
Premierul Victor Ponta ţi-a exprimat speranţa ca moţiunile de cenzură să se refere la lucruri concrete şi să nu conţină atacuri la persoană.
„Ideal ar fi ca o moţiune de cenzură să se refere la lucruri concrete, care trebuie criticate. Au fost foarte multe atacuri la persoană. Ne vedem mai departe de guvernare. În această sesiune parlamentară nu mai poate fi nicio moţiune de cenzură şi putem să ne vedem liniştiţi de guvernare, iar campania prezidenţială să nu ajungă în Parlament. Constat încă o dată că cei de la PDL au întotdeauna mai multe semnături şi mai puţine voturi. E a doua moţiune de cenzură când semnează mai mulţi şi votează mai puţini. Sper să nu se fi întâmplat la fel şi cu candidatul la prezidenţiale, să aibă mai puţine voturi decât semnături”, a declarat Victor Ponta.
Moţiunea de cenzură “Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD”, iniţiată de ACL, a fost dezbătută, luni, în plenul Parlamentului şi a fost supusă la vot. Guvernul Ponta nu a avut, însă, emoţii, pentru că, matematic, Opoziţia nu avea numărul necesar de voturi pentru a da jos Executivul. În discursul ţinut în plen, Ponta a acuzat PDL că foloseşte instrumentul moţiunii de cenzură în perioada campaniilor electorale.
Moţiunea de cenzură “Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD” viza OUG 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii pentru alegerea preşedintelui României şi OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.
Liberalii şi democrat-liberalii acuză în text faptul că în ultimele luni în România ‘asaltul asupra democraţiei şi asupra statului de drept a atins cote alarmante’, artizanul acestor ‘acţiuni destabilizatoare’ fiind Guvernul condus de Victor Ponta.
PNL şi PDL arată că pe măsură ce se apropie campania pentru prezidenţiale ‘abuzurile s-au înmulţit şi nu mai există pentru prezidenţiabilul Victor Ponta nicio stavilă în calea nevoii de satisfacere a setei de putere şi ”a pohtei ce-a pohtit’- scaunul de la Cotroceni’. Ei afirmă că prin OUG 55/2014 s-a provocat o delegitimare a aleşilor locali, deschizându-se calea spre ‘un regim autoritar şi arbitrar’.
Semnatarii moţiunii arată că Guvernul PSD a pus în aplicare o ‘adevărată campanie instituţională în scopul fraudării alegerilor’ şi descriu trei paşi în acest sens. Astfel, un prim pas este ‘înarmarea’ prin atragerea de partea sa a aparatului de forţă al statului prin reorganizarea DGIPI ca departament în MAI, prin numirea şefilor IGPR şi a Departamentului de informaţii pentru apărare de către premier şi prin folosirea Curţii de Conturi ca instrument de teroare politică pentru aleşii locali care refuză transferul la PSD.
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins marţea trecută ca inadmisibilă sesizarea PNL referitoare la OUG 45/2014 privind modificarea Legii pentru alegerea preşedintelui României.
Judecătorii au constatat că excepţia de neconstituţionalitate a unei legi sau a unei ordonanţe de urgenţă nu poate forma obiectul acţiunii în contencios administrativ.
Surse judiciare au explicat, pentru Agerpres, că autorul sesizării practic a investit instanţa cu o acţiune având ca obiect o excepţie de neconstituţionalitate a OUG 45/2014, iar, ulterior, a venit cu o cerere de completare având ca obiect şi anularea Hotărârii de guvern care prevedea modificarea termenului de la 45 la 60 de zile pentru verificarea candidaturilor. Această critică nu a mai fost motivată însă.
Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.
 

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …