Friday , March 29 2024

Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului a căzut

Moţiunea de cenzură “Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!” nu a trecut de votul Parlamentului. A primit chiar mai puține voturi decât numărul semnatarilor.

Au fost 161 de voturi „pentru” și 3 „împotrivă”. Parlamentarii PSD-ALDE și cei ai UDMR nu au votat.
Pentru ca moțiunea să treacă, era nevoie de cel puțin 233 de voturi.
Kelemen Hunor a ținut un discurs critic la adresa Guvernului, deși, cu o zi înainte, a anunțat că nu va vota moțiunea de cenzură.
Parlamentarii PNL au luat cuvântul. Au vorbit Raluca Turcan, Florin Roman și Florin Cîțu.
„Vreți să transformați instituțiile în bulan. Credeți în Dumnezeu. Nu vă bântuie noapte chipurile românilor bătuți pe 10 august? Ați umplut străzile cu violatori, tâlhari doar ca să eliberați corupții voștri”, a spus Florin Roman. „Mai credeți în Dumnezeu sau pentru dumnoavastră Dumnezeu înseamnă Liviu Dragnea? Cereți iertare românilor și plecați”, a adăugat el.
Viorica Dăncilă a afirmat că textul moţiunii de cenzură este profund neserios, a precizat că a schimbat miniştrii care au rămas în urmă şi că va mai schimba oricâţi va fi nevoie. Ea a susţinut că, dacă ar fi un vot secret pentru Tudorel Toader, voturile ar fi în favoarea acestuia cu mult peste majoritatea PSD-ALDE, pentru că mulţi dintre cei din opoziţie sunt foarte bucuroşi de ce a făcut Toader.
„Aş fi vrut să cred că puteţi da dovadă de onestitate. (…) Mi-a fost foarte greu să înţeleg logica acuzaţiilor şi argumentelor contradictorii. (…) Mă aşteptam să trataţi cu seriozitate acest instrument pe care îl aveţi. E un text profund neserios, mă aşteptam să vă respectaţi în primul rând pe dvs., să vă respectaţi datoria pe care o aveţi faţă de cei pe care îi reprezentaţi”, a afirmat Dăncilă.
Ea a spus că i se cere să dea socoteală pentru remanierile făcute de premierii Grindeanu şi Tudose. „Să-i întrebaţi pe dânşii”, a adăugat ea.
„Fiecare ministru pe care l-am numit avea o obligaţie clară, i-am schimbat pe cei care au rămas în urmă. Ce aţi fi vrut să fac, să îi menţin? Ce aţi fi vrut de la acest guvern, să ţină sau nu un ministru care nu dă rezultate? Nu vă mai înţeleg cetăţenii. (…) L-aţi criticat pe Lucian Şova, dar când l-am propus pentru remaniere aţi devenit apărătorii lui. (…) Voi schimba oricâţi miniştri va fi nevoie pentru ca să facem ce avem în programul de guvernare”, a mai declarat premierul.
„M-ați criticat că am încredere în doamna Carmen Dan. Ce ar trebui să fac, să o remaniez?”, a spus Dăncilă, moment în care din sală s-a auzit „Da!”, după care a adăugat că nu o va remania din motivele invocate de Opoziție, anume violențele jandarmilor de la protestul din 10 august.
„Am avut senzaţia că citesc o moţiune împotriva lui Macron, pentru că asta am văzut la Paris recent – tunuri cu apă, gaze lacrimogene”, a continuat premierul.
„Nu voi da niciodată socoteală în afara țării”, a mai spus ea, reproșând că europarlamentari români au votat în Parlamentul European rezoluția împotriva României.
Premierul Viorica Dăncilă le-a spus parlamentarilor opoziţiei că, nefiind implicat Guvernul în adoptarea legilor justiţiei, nu are ce să le răspundă la criticile pe acest subiect.
„Legile din justiţie au fost adoptate de Parlament, nu prin OUG aşa cum s-a întâmplat în guvernarea Cioloş şi nici prin asumarea răspunderii, aşa cum a fost în guvernarea PDL cu ministrul Monica Macovei. Nefiind implicat Guvernul, n-am ce să vă răspund. Guvernul s-a implicat ulterior doar pentru a introduce unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia”, a afirmat premierul Dăncilă.
Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a susţinut că în guvernarea PSD-ALDE plusul este în buzunarele românilor, iar minusul doar în moţiunea opoziţiei.
„Vă asigur că atunci când pensionarii se uită pe fluturaşul de pensie văd cu plus şi oricât încercaţi să spuneţi că albul e negru adevărul e altul”, a mai afirmat ea, susţinând că creşterea pensiei a fost cu mult peste rata inflaţiei.
Ea a acuzat opoziţia că, dacă vine la guvernare, va opri creşterile de pensii.
„Noua lege a pensiilor nu poate fi pusă în aplicare de dvs. Dacă veniţi la guvernare, opriţi creşterile de pensii. Pensionarii care ne privesc acum îşi doresc din tot sufletul să nu treacă această moţiune de cenzură”, a afirmat Dăncilă.
Premierul a mai susţinut că, în primele zece luni ale mandatului său, investiţiile publice au crescut, iar investiţiile străine directe au atins cea mai mare valoare de după criză.
digi24.ro

Vezi si

Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom avea o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru

Există un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, România să aibă o aderare completă …