Wednesday , April 24 2024

Moscova a declarat razboi Ucrainei. Trupe rusesti au inconjurat unitati militare ucrainene. reuniune NATO luni

BBC ofera o fotografie cu trupele ruseşti din Crimeea care au ocupat poziţii strategice în jurul bazelor unităţilor ucrainene
BBC ofera o fotografie cu trupele ruseşti din Crimeea care au ocupat poziţii strategice în jurul bazelor unităţilor ucrainene
Tensiunile dintre Moscova şi Kievul post-Ianukovici au explodat sâmbătă, în momentul în care Rusia a dat undă verde unei intervenţii militare în Ucraina, sub motivaţia protejării intereselor proprii în ţara vecină. Evenimente îngrijorătoare au avut loc deja în Crimeea rusofonă, care a fost izolată de restul Ucrainei de trupele dislocate pentru a securiza regiunea care găzduieşte flota Rusiei de la Marea Neagră. Numeroase demonstraţii pro-Moscova, dar şi violenţe, au avut loc şi în alte oraşe din estul Ucrainei, semn al unei ofensive pe toate planurile a Rusiei. În vreme ce Vladimir Putin a anunţat că nu a luat încă o decizie finală privind intervenţia, SUA şi NATO au cerut Rusiei să detensioneze situaţia şi şi-au anunţat susţinerea pentru integritatea şi suveranitatea Ucrainei.
Trupe ruse au înconjurat, duminică, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN.
Potrivit surselor citate de CNN, militarii ruşi le cer celor ucraineni să se predea fără a opune rezistenţă.
Guardian scrie că la baza militară ucraineană Perevalne, tensiunile sunt maxime. Militarii ucraineni se află în interiorul bazei, au adus un blindat în faţa porţii şi au anunţat că nu au de gând să cedeze.
În urma unei scurte negocieri, militarii ruşi au precizat la rândul lor că nu vor încerca să intre în baza militară deocamdată.
Trupele ucrainene sunt în stare de alertă şi, în principiu, în lipsa unui ordin ulterior, trebuie să deschidă focul în cazul în care sunt atacate.
Ucraina a decis închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele militare, în contextul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, informează site-ul publicaţiei Kyiv Post.
Ordinul a fost dat de preşedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov.
Alianţa Nord-Atlantică cere Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă “o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei”.
dministraţia interimară proeuropeană de la Kiev a început mobilizarea trupelor, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în contextul semnalelor privind o intervenţie militară rusă în regiunea autonomă prorusă Crimeea, informează CNN.
Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, cere Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o “declaraţie de război” şi avertizând că există riscul unui “dezastru”.
“Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina”, a spus Arseni Iaţeniuk, citat de AFP.
“Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina”, a avertizat şeful Guvernului proeuropean de la Kiev.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat pe contul său de Twitter că i-a convocat pe cei 28 de ambasadori ai ţărilor membre ale Alianţei la o reuniune de urgenţă duminică, la Bruxelles, pentru a discuta pe marginea “situaţiei grave din Ucraina”, relatează AFP.
“Aliaţii din cadrul NATO se vor consulta pe marginea situaţiei grave din Ucraina. Consiliul Nord-Atlantic se va reuni mâine, urmat de o Comisie NATO-Ucraina”, a anunţat el.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au purtat o conversaţie la telefon, sâmbătă, pe tema crizei din Ucraina, potrivit unui oficial american.
Vladimir Putin a evocat “ameninţarea reală care există la adresa vieţii şi sănătăţii cetăţenilor ruşi din teritoriul Ucrainei”, dar şi “faptele infracţionale ale ultranaţionaliştilor sprijiniţi de actuala autoritate de la Kiev, anunţă un comunicat al Kremlinului.
În cursul conversaţiei telefonice, care a durat 90 de minute, preşedintele american l-a îndemnat pe omologul său rus să-şi retragă forţele din Crimeea şi l-a avertizat în privinţa unei izolări a Rusiei pe scena internaţională. Citeşte mai mult AICI
Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a plasat armata în stare de alertă, pe fondul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, iar măsurile de securitate la obiectivele strategice, inclusiv la centralele nucleare, au fost sporite, informează AFP.
Turcinov a făcut acest anunţ după o reuniune de urgenţă a Consiliului pentru securitatea naţională.
“Am dat ordin de a pune armata în stare de aletă, de a consolida apărarea centralelor nucleare, aeroporturilor şi punctelor strategice”, a declarat Oleksandr Turcinov în cadrul unei conferinţe de presă.
“Suntem convinşi că Rusia nu va lansa intervenţia, deoarece aceasta ar însemna război şi încheierea relaţiilor între cele două ţări”, a declarat la rândul său premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.
Şeful Guvernului ucrainean a declarat că a purtat o discuţie la telefon cu omologul său rus Dmitri Medvedev în cursul căreia a solicitat ca Rusia “să-şi întoarcă în cazărmi forţele de la Marea Neagră pentru a calma situaţia”.
Polonia a solicitat sâmbătă seară convocarea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, motivând că se simte ameninţată de o eventuală intervenţie a Rusiei în Ucraina, a anunţat preşedintele Bronislaw Komorowski.
“Polonia a solicitat NATO convocarea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, în virtutea articolului IV al Tratatului de la Washington (…), deoarece ne simţim ameninţaţi de o eventuală intervenţie militară rusă în teritoriul Ucrainei”, a declarat Komorowski, citat de site-ul oficial al Preşedinţiei Poloniei.
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a lansat un apel la calm şi la reluarea dialogului pentru rezolvarea crizei din Ucraina, în contextul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate după ce Rusia a ameninţat cu o intervenţie militară, informează AFP.
“Domnul Ban face apel la restabilirea imediată a calmului şi a dialogului între toate părţile implicate pentru soluţionarea actualei crize”, a declarat Martin Nesirky, purtătorul de cuvânt al secretarului general ONU.
Ban Ki-moon urmează să discute prin telefon cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Putin a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la “normalizarea” situaţiei. “Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară”, a comunicat Kremlinul.
Demonstranţii pro-Kiev din Harkov, unde trăieşte o importantă comunitate rusofonă, au fost bătuţi şi forţaţi să îngehuncheze de către demonstraţii pro-ruşi, potrivit informaţiilor citate de The Guardian. O fotografie postată pe Twitter de activişti locali surprinde scena dramatică:
Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat că aliaţii continuă să se coordozene şi a cerut Rusiei să respecte suveranitatea Ucrainei.
“Există o nevoie urgentă pentru detensionarea situaţiei în Crimeea. Aliaţii NATO continuă să se coordoneze îndeaproape. Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei, inclusiv în ceea ce priveşte mişcarea de trupe pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Rasmussen, potrivit unui comunicat citat de Reuters.
Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului Rusiei, îi cere preşedintelui Vladimir Putin retragerea ambasadorului rus din Statele Unite, pe fondul situaţiei tensionate din Ucraina.
Pe de altă parte, unii oficiali ruşi se opun unei astfel de măsuri.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a luat încă nicio decizie privind utilizarea forţei militare în Ucraina, declară purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de AFP.
“Aprobarea unei eventuale intervenţii militare în Ucraina este punctul de vedere al Consiliului Federaţiei. Dar preşedintele este cel care decide. Deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens”, a afirmat Dmitri Peskov.
Decizia Parlamentului Rusiei reprezintã o “ameninţare potenţial gravã” la adresa suveranităţii Ucrainei, apreciază ministrul britanic de Externe, William Hague, citat de AFP.
“Sunt foarte preocupat de escaladarea tensiunilor în Ucraina şi de hotărârea Parlamentului rus de a autoriza o intervenţie militară pe teritoriul Ucrainei”, afirmă Hague.
“Această decizie reprezintă o ameninţare potenţial gravă pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Ucrainei”, a precizat şeful diplomaţiei britanice.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a reiterat “preocuparea” pentru situaţia din Ucraina şi a discutat prin telefon cu premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk.
Vitali Kliciko, unul dintre principalii lideri politici proeuropeni de la Kiev, solicită Parlamentului să decreteze mobilizarea generală în contextul ameninţărilor privind o intervenţie militară a Rusiei.
Consiliul Federaţiei Ruse, Camera superioară a Parlamentului, a aprobat solicitarea preşedintelui Vladimir Putin pentru o eventuală intervenţie militară în Ucraina.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut aprobarea Consiliului Federaţiei pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.
“Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară”, informează un comunicat al Kremlinului.
România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei, potrivit unui mesaj al preşedintelui Traian Băsescu. Citeşte mesajul preşedintelui Băsescu AICI.
Administraţia Barack Obama analizează “posibilele costuri” pe care le-ar avea pentru Rusia o intervenţie militară în Ucraina, avertizează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, citat de NBC News.
“Monitorizăm îndeaproape situaţia, ne consultăm cu partenerii noştri şi analizăm posibilele costuri de care a vorbit preşedintele Obama ieri”, a declarat oficialul de la Casa Albă.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va avea “costuri”, fiind “profund destabilizatoare” pentru regiune.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.
Consiliul Federaţiei Ruse, Camera superioară a Parlamentului, a aprobat solicitarea.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut aprobarea Consiliului Federaţiei pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.
“Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară”, informează un comunicat al Kremlinului.
 
 

Vezi si

Poşta Română: Până de sărbători putem livra pensiile; depinde când ne intră banii în conturi

Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la …