Monday , January 30 2023

Monitorul Oficial a publicat decizia Curtii. Basescu isi reia mandatul

Monitorul Oficial a publicat decizia Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului, astfel Traian Basescu are in acest moment drum liber spre Cotroceni.
Cronologia evenimentelor, luni, 27 august:
ora 21:19 Hotararea Curtii Constitutionale privind referendumul din 29 iulie a fost publicata, luni seara, in Monitorul Oficial, iar presedintele Traian Basescu se poate reintoarce la Palatul Cotroceni, pentru reluarea mandatului.Hotararea 6 din 21 august a Curtii Constitutionale privind organizarea referendumului si rezultatele acestuia a fost publicata dupa aproximativ trei ore de la citirea actului in Parlament.
ora 19:27 Judecatorii CC Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Tudorel Toader, care au facut opinie separata la hotararea de invalidare a referendumului din 29 iulie, si-au argumentat dezacordul prin faptul ca decizia a fost luata in baza “eratei” la adoptarea careia ei nu au fost consultati. Citeste mai mult aici
ora 18:58 Elena Udrea: “Sedinta de astazi a Parlamentului in care s-a luat act de decizia CC de invalidare a referendumului reprezinta un prim pas spre reintrarea in normalitate a vietii politice in Romania. Cele doua luni de criza politica au facut foarte mult rau tarii. Leul s-a devalorizat, investitorii au anuntat fie ca nu mai vin, fie ca se retrag, se arata scumpiri de preturi (de la alimente, la gaze), prognoza de crestere economica a fost aproape injumatatita, iar efectele secetei nu au fost combatute de Guvern, care s-a ocupat doar de demiterea presedintelui”, sustine Udrea, intr-o declaratie pentru MEDIAFAX.
ora 18:51 Monitorul Oficial a confirmat pentru Stirile ProTV ca a primit decizia Curtii Constitutionale. Aceasta ar urma sa fie publicata in aproximativ o ora si jumatate, astfel Traian Basescu poate reveni la Cotroceni ca presedinte din aceasta seara.
ora 18:38 Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca hotararea CC privind referendumul din 29 iulie a fost trimisa la Monitorul Oficial, fiind la secretarul general al Guvernului.
ora 18:30 Vasile Blaga: “Monitorul Oficial este in coordonarea Guvernului. Daca domnul Ponta doreste, cu adevarat, sa respecte decizia Curtii si promisiunile pe care le-a facut, cred ca nu se impiedica dansul de o astfel de problema”, a declarat Blaga, intrebat cine trebuie sa trimita la Monitorul Oficial, pentru publicare, decizia CC.
ora 17:48 Tariceanu: “Atitudinea noastra de a parasi sala nu exprima, de fapt, decat un singur lucru foarte clar si anume ca, asa cum am constatat si am declarat si in trecut, hotararea CC desconsidera votul majoritatii cetatenilor romani, incalcand astfel un principiu democratic fundamental, si anume ca democratia se exprima prin vointa cetatenilor. Fata de aceasta situatie de incalcare a unor norme elementare chiar de catre Curtea Constitutionala, am hotarat sa parasim sala in semn de protest, semnaland astfel cetatenilor, tuturor celor care observa viata politica romaneasca, ca suntem intr-o situatie de abuz, intr-o situatie de anormalitate fata de care nu putem sa ramanem pasivi.”
ora 17:34 Sedinta Parlamentului in care a fost citita hotararea Curtii Constitutionale privind referendumul din 29 iulie s-a incheiat, urmatorul pas fiind publicarea deciziei in Monitorul Oficial. Hotararea a fost citita de catre judecatorul Stefan Minea, moment in care parlamentarii USL au iesit din sala. La sedinta au venit doar patru din cei noua judecatori ai Curtii, respectiv Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu, Iulia Motoc si Stefan Minea.
ora 17:09 – Sedinta plenului reunit al Senatului si Camerei Deputatilor in care se va citi hotararea CC privind referendumul din 29 iulie a inceput la ora transmiterii acestei stiri. Hotararea va fi citita de catre judecatorul CC Stefan Minea. Presedintele de sedinta, Valeriu Zgonea, a anuntat ca sunt prezenti 238 de parlamentari.
ora 16:50 Parlamentari PSD au inceput sa semneze condica de prezenta la sedinta plenului reunit in care ar urma sa fie citita hotararea CC privind referendumul din 29 iulie.
ora 16:35 – Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, dupa suspendarea sedintei de plen a celor doua Camere ale Parlamentului, ca pentru momentul citirii hotararii Curtii Constitutionale privind referendumul nu ar fi nevoie de cvorum, intrucat sedinta a fost deja deschisa.
ora 16:30 – Viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a declarat, luni, dupa suspendarea sedintei de plen, ca se doreste convingerea parlamentarilor PSD si PNL sa participe la sedinta celor doua Camere ale Parlamentului, pentru a fi finalizata procedura legata de revenirea lui Traian Basescu in functie.
ora 16:24 – Vicepresedintele Camerei Deputatilor Viorel Hrebenciuc (PSD) a declarat, luni, ca in grupruile parlamentare PSD s-a decis sa nu se participe la sedinta Parlamentului, fiind vorba de “o decizie individuala a fiecaruia”.
ora 16:11 – Sedinta plenului reunit al Senatului si Camerei Deputatilor in care urma sa fie citita hotararea CC privind referendumul, amanata deja pentru o ora, a inceput cu o pauza de consultari de jumatate de ora, la solicitarea PNL.
ora 16:00 Sedinta plenului nu a fost inca reluata
ora 15:55 PNL a anuntat oficial decizia ca parlamentarii liberali sa nu participe la sedinta plenului reunit al Senatului si al Camerei Deputatilor in care urmeaza sa fie citita hotararea CC privind referendumul din 29 iulie.
Viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca decizia grupurilor reunite ale formatiunii, luata cu majoritate de voturi, a fost de a nu participa la sedinta de plen reunit in care se citeste decizia CC privind referendumul.
El a aratat ca la Curtea Constitutionala au fost depuse documente care nu au fost luate in calcul de catre acest for si care “ar putea sa schimbe cu totul aprecierea pe care Curtea o are asupra indeplinirii cvorumului pentru validarea referendumului”.
Potrivit lui Nicolaescu, un alt motiv al boicotului il reprezinta faptul ca un document prevazut de legea referendumului, si anume raportul, nu a fost prezentat de CC.
“In consecinta, in acest moment Curtea Constitutionala se afla in culpa fata de Parlament, nu si-a indeplinit obligatiile pe care le are. Nu are rost, in aceasta situatie, sa prmitem sa se indeplineasca un act printr-un abuz”, a mai spus Nicolaescu.
Viceliderul deputatilor PNL a anuntat ca urmeaza ca liberalii sa se consulte si cu colegii de la PSD, care au luat o decizie similara, pentru a stabili “calendarul pentru perioada urmatoare”.
“Probabil ca se va constata ca nu este cvorum, se vor reuni Birourile Permanente pentru a stabili o noua data la care sa fie convocat plenul Parlamentului, iar la acea data sa avem toate documentele, asa cum prevede legea”, a spus Nicolaescu.
El a mentionat ca Parlamentul nu va solicita nimic Curtii Constitutionale, care trebuie sa rezolve singura problemele pe care le are, parlamentarii neavand treaba sa stabileasca agenda Curtii.
ora 15:50 Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, luni, la Parlament ca ar exista in continuare presiuni publice asupra judecatorilor Curtii prin intermediul televiziunilor, insa a precizat ca nu a fost sunat pana acum de niciun lider politic.
Zegrean a fost intrebat de jurnalisti inainte de a intra la sedinta plenului reunit al Parlamentului daca judecatorii Curtii mai resimt presiuni in ultima perioada.
“Uitati-va si dumneavoastra la televizoare ce se spune despre noi si atunci nu o sa ma mai intrebati asta”, a replicat Zegrean.
Presedintele CC a fost chestionat daca a primit vreun telefon din partea vreunui lider politic.
“Nu, niciodata, pentru ca eu nu raspund la niciun fel de telefoane din astea”, a afirmat Zegrean.
El a mai precizat ca hotararea Curtii privind referendumul a fost luata in baza “probelor” si a documentelor oficiale.
Zegrean a precizat ca inclusiv INS a informat ca nu poate comunica oficial numarul persoanelor din Romania decat in 2013.
“Mai mult, cei de la statistica spun ca in Romania nu exista mijloace tehnice pentru a stabili numarul cetatenilor cu drept de vot”, a mai afirmat Zegrean.
ora 15.25 Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a confirmat pentru stirileprotv.ro ca social-democratii au decis sa NU participe la sedinta plenului Parlamentului in care ar trebui sa se citeasca decizia CCR privind referendumul.
ora 14.30 Intrebat, la intrarea la sedinta grupurilor parlamentare PSD, daca ar fi oportuna boicotarea sedintei Parlamentului pentru citirea hotararii Curtii Constitutionale privind referendumul din 29 iulie, Viorel Hrebenciuc a raspuns: “Nu, pentru ca nu ajuta la nimic”.
El a adaugat insa ca o hotarare urmeaza sa fie luata in sedinta grupurilor PSD.
ora 14.00 Intrebat cum comenteaza afirmatiile lui Ion Iliescu, presedintele PDL, Vasile Blaga, a spus: “Nu avem cu totii de facut decat sa respectam legile si Constitutia. Stim ce avem de facut, nu altceva decat am facut in 2007, ne aflam exact in aceeasi situatie dupa referendumul din 2007. Nu o sa comentez eu dorintele lui Ion Iliescu si ale altora”.
Blaga a adaugat ca Iliescu si ceilalti pot sa incerce sa faca orice, dar obligatia este de a respecta legile si Constitutia si angajamentele pe care premierul si le-a luat fata de Uniunea Europeana.
ora 13.55 Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a declarat ca sunt foarte multi parlamentari ai PNL care nu doresc sa participe la sedinta de plen reunit, luand o decizie “individuala de boicot”, iar acestia nu pot fi obligati sa ia parte la citirea unei decizii a CC pe care o considerata incorecta.
“Momentan sunt decizii individuale, pot sa va confirm faptul ca foarte multi colegi, daca nu cumva toti, au spus ca nu doresc sa participe la sedinta de astazi si o sa vedem in functie si de decizia pe care o vom lua impreuna cu colegii de la PSD si de sedinta de grup. (…) Momentan e o forma de boicot individual si nu putem obliga pe cineva sa asiste la citirea unei decizii pe care o consideram incorecta, chiar nu-i putem obliga”, a declarat Voicu, inainte de o sedinta a social-democratilor si liberalilor pe aceasta tema, care se desfasoara in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.
ora 13.00 Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declara ca Parlamentul “trebuie sa aiba o pozitie activa”, nu doar sa inregistreze decizia CC privind referendumul de demitere a presedintelui, el sustinand ca Legislativul “poate lua decizia finala” in acest caz. Iliescu a apreciat, intr-un interviu acordat pentru “Gandul”, ca Parlamentul ar trebui “sa corecteze” decizia Curtii Constitutionale si sa-l demita pe presedintele suspendat Traian Basescu.
ora 11.45 Crin Antonescu a semnat decrete pentru eliberarea din functie a consilierilor numiti de el la Cotroceni
ora 11.00 Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ca spera ca la sedinta Parlamentului in care va fi prezentata decizia CC privind referendumul sa fie cvorum, aratand ca parlamentarii PDL vor fi prezenti si ca sunt doar sapte absente, din care patru absolut motivate. Intrebat inainte de sedinta Colegiului Director al PDL daca va fi cvorum la sedinta Parlamentului, Blaga a spus: “Eu sper ca da. Noi vom fi.”
stirileprotv.ro

Vezi si

Ministrul Rafila: Numărul cazurilor de gripă e în scădere. Epidemia s-ar putea sfârși în 2 săptămâni

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seară, că numărul cazurilor de gripă şi viroză …