Thursday , March 28 2024

MOMENT ISTORIC. LIMBA ROMÂNĂ, limba OFICIALĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA

limba romana

Limba de stat a Republicii Moldova este limba română. O decizie în acest sens a fost exprimată astăzi de preşedintele Curţii Contituţionale, Alexandru Tănase.
Victorie românească în Republica Moldova. Limba română a devenit oficială. “Decizie istorică. Orice om cu minimă educaţie ştie că limba care se vorbeşte dincolo de Prut este limba română”, a spus istoricul Adrian Cioroianu la REALITATEA TV.
Curtea Constituţională a examinat două sesizări privind interpretarea articolului 13 din Legea Supremă, care se referă la limba oficială a ţării. Una dintre sesizări a fost depusă de către deputatul liberal-reformator Ana Guţu, iar cealaltă este semnată de liberalii lui Mihai Ghimpu.
Ana Guţu le-a cerut magistraţilor să spună dacă sintagma “limba moldovenească”, prevăzută în Constituţie, poate fi echivalată cu sintagma “limba română”, care este valabilă din punct de vedere ştiinţific.
Şi liberalii consideră că este o discrepanţă evidentă în privinţa denumirii limbii în Constituţie şi în Declaraţia de Independenţă. Din acest motiv, PL solicită judecătorilor să recunoască Declaraţia de Independenţă a Moldovei ca fiind valoric superioară Legii Supreme.
Potrivit CC, limba română şi cea moldovenească sunt identice, însă textul Declaraţiei de Independenţă, unde este menţionată limba română, prevalează în raport cu textului Constituţiei unde este menţionată limba moldovenească, scrie publika.md.
“Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei, astfel încât nici o prevedere a acesteia din urmă nu poate depăşi cadrul Declaraţiei de Independenţă. Astfel, Curtea a conchis că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”, se menţionează în decizie.
“Decizia este definitivă, nu poatre fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial”, a subliniat Alexandru Tănase.
La originea cauzei se află sesizările depuse la 26 martie 2013 şi, respectiv, 17 septembrie 2013, completate ulterior, de deputaţii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega privind interpretarea dispoziţiilor 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, scrie timpul.md.
Autorii sesizării au pretins, în special, ca prin interpretare să confere Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată la 27 august 1991, statut de normă constituţională, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, şi nu „limba moldovenească în baza grafiei latine”, precum este formulat în articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …