Saturday , April 20 2024

Modificările la Codul de Procedură Penală, adoptate de comisia Iordache

Comisia specială pentru legile justiţiei a aprobat, joi, modificările la Codul de procedură penală, transmite Agerpres. Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost aprobat cu 15 voturi “pentru” şi 3 “împotrivă” şi urmează să intre în dezbaterea Senatului ca primă Cameră sesizată.
comisia iordache1

S-a decis că probele obţinute în mod nelegal nu pot fi folosite în proces, fiind „lovite de nulitate absolută”.
De asemenea, „probele şi mijloacele de probă excluse se păstrează sigilate la sediul parchetului, în ceea ce priveşte cauzele aflate în faza de urmărire penală, respectiv al instanţei, în cea ce priveşte cauzele aflate în curs de judecată”.
Totodată, PSD a propus un amendament care spune că audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore.
Declaraţiile suspectului sau inculpatului vor fi înregistrate, la cerere, cu mijloace tehice audio şi puse integral la dispoziţiile apărării.
Înregistrările de pe camerele de supraveghere, precum şi cele realizate în locuri publice, pot constitui mijloace de probă.
Comisia specială a adoptat un amendament care prevede că este interzisă, în timpul urmăririi penale, comunicarea publică a oricărei informaţii referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii.
„În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţile publice referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul acestor proceduri şi nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate”, se arată în amendamentul propus de PSD şi UDMR şi adoptat în Comisia care discută modificările la Codurile penale, potrivit News.ro.
De asemenea, o altă modificare prevede că, „dacă organele judiciare au comunicat public date şi informaţii privind începerea urmăririi penale, luarea unor măsuri preventive sau trimiterea în judecată a unei persoane, acestea sunt obligate să comunice în mod similar şi soluţiile de achitare, clasare sau încetare a procesului penal, după caz”.

Arestul devine nelegal dacă persoana nu este condamnată sau dacă fapta este dezincriminată.

De asemenea, se pot redeschide dosare cu au fost deja finalizate cu decizii definitive și, în plus, pot fi revizuite dosare dacă hotărârea este semnată de un alt judecător, care ar fi în avantajul lui Liviu Dragnea.

Totodată, instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost condamnată în primă instanță decât dacă apar probe noi, ceea ce ar face procesul mult mai greoi.

Mai mult decât atât, suspiciunea rezonabilă este înlocuită cu indicii temeinice, iar durata urmării penale este redusă la un an. Dacă în acest timp procurorii nu reușesc să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat.

digi24.ro

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …