Modificările cerute de Traian Băsescu la Statutul parlamentarilor, acceptate de Comisia de statut

reportersite
6/02/13 ora:3:58pm

Comisia de Statut a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi, raportul la cererea de reaxaminare a Statutului parlamentarilor, în care sunt însuşite modificările solicitate de preşedintele Traian Băsescu.

Membrii comisiei au decis ca un parlamentar acuzat de incompatibilitate de către Agenţia Naţională de Integritate să-şi piardă mandatul dacă nu contestă decizia ANI într-un interval de 15 zile.

ANI va trebui să trimită notificarea privind constatarea incompatibilităţii nu doar parlamentarului incriminat, ci şi preşedintelui Camerei din care face parte pentru a evita situaţia în care un ales să invoce faptul că nu a fost informat de către Agenţie privind decizia ce-l vizează.

În modificarea Legii, membrii comisiei au cerut şi opinia responsabililor de la Agenţia Naţională de Integritate. Raportul comisiei privind Statutul va intra în dezbaterea plenului comun joi dimineaţă.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, Parlamentului, o cerere de reexaminare a Statutului deputaţilor şi senatorilor, invocând, printre altele, faptul că acesta vine în contradicţie cu recomandările din Raportul MCV.