Thursday , March 28 2024

Modificarea Codului Penal: Fără prag la abuzul în serviciu

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, definitivarea proiectului de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, în sensul punerii în acord a actelor normative cu deciziile Curții Constituționale. În cazul abuzului în serviciu, proiectul nu va prevedea vreun prag valoric, așa cum s-a întâmplat în controversata OUG 13.
tudorel toader

„Modificările la cele două Coduri vizează punerea în acord cu deciziile CCR. Nimic mai mult, nimic mai puțin”, a declarat Tudorel Toader.
Potrivit ministrului Justiției, ar fi fost luate în considerare atât deciziile Curții Constituționale de constatare a neconcordanței cu Legea fundamentală, cât și deciziile de interpretare. Despre o decizie de interpretare este vorba în cazul abuzului în serviciu. Mai precis, e vorba de Decizia 405/2016, prin care magistrații constituționali au stabilit că articolul din Codul Penal referitor la abuzul în serviciu este conform Legii fundamentale dacă prin sintagma „îndeplinește în mod defectuos” se înțelege „îndeplinește cu încălcarea legii”. Pe cale de consecință, de la Decizia 405/2016 încoace, funcționarii publici (inclusiv parlamentarii, miniștrii și aleșii locali) pot fi acuzați de abuz în serviciu doar dacă au încălcat legislația primară (legi sau ordonanțe, simple ori de urgență), nu și legislația secundară.
Proiectul MJ nu va prevedea, în cazul infracțiunii de abuz în serviciu, un prag valoric de la care să se considere că a fost comisă fapta. În controversata OUG 13, la abuz în serviciu era prevăzut un prag de 200.000 de lei.
Ministrul Justiției a precizat că modificările nu vor fi operate prin ordonanță de urgență, ci printr-un proiect de lege care va fi trimis, spre dezbatere, Parlamentului.
Tudorel Toader a mai spus că, dacă Parlamentul va considera altfel, poate interveni pe proiectul pe care îl va primi spre dezbatere. „Vă rog să acceptați ideea că știu bine rațiunile CCR referitoare la abuzul în serviciu, pentru că eram încă judecător. Obiectivul pe care eu mi l-am luat este de a transpune în Codul Penal și în Codul de Procedură Penală deciziile Curții Constituționale. Eu voi pune în dezbatere publică proiectul fără prag (prag valoric, pentru abuzul în serviciu – n.r.)”, a precizat Toader.
Reacția acestuia vine după ce, marți, în ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților, fostul ministru al Justiției Florin Iordache (PSD) s-a declarat nemulțumit de abordarea succesorului său în ceea ce privește modificarea Codurilor penale, în general, și a infracțiunii de abuz în serviciu, în particular. „Am văzut o anumită poziţie a actualului ministru al Justiţiei care interpretează de la sine putere deciziile Curţii. Discutând de abuzul în serviciu, dumnealui spune că nu trebuie să fie un prag. Deci, dacă aşa gândeşte Ministerul sau colectivul care gândeşte în acest moment modificările la Codul Penal…”, a declarat Iordache.
Tudorel Toader a explicat și zilele trecute de ce nu intenționează să introducă în Codul Penal vreun prag valoric pentru abuzul în serviciu. „Eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneţia, dar legiuitorul naţional trebuie să respecte legea fundamentală. Legea fundamentală spune că constituie abuz fapta funcţionarului şi acolo nu se referă la un prag. Îi laşi judecătorului libertatea de a aprecia că o faptă de abuz, cu o anumită consecinţă păgubitoare, este infracţiune sau nu. De aceea, judecătorul are libertatea de apreciere, ţine seama de personalitatea, persoana făptuitorului, de gravitatea faptei, de împrejurarea că este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecătorul poate să dea suspendare în executarea pedepsei, poate să amâne aplicarea pedepsei, după cum procurorul poate să renunţe la urmărirea penală”, explica actualul ministru al Justiției.
digi24.ro

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 3,3, joi dimineața, în județul Neamț

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 a avut loc joi dimineața în județul Neamț. Potrivit Institutului …