Saturday , April 20 2024

Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, REŢINUT de procurorii DNA

molot

Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Moloţ este acuzat că ar fi condiţionat acordarea de fonduri guvernamentale comunei Turdaş de modul în care localnicii ar fi votat la alegerile prezidenţiale. De asemenea, a fost reţinut vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint.
Surse judiciare susţin că Mircea Moloţ ar Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloţ, şi vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, au fost duşi miercuri seara în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, urmând ca joi să fie prezentaţi Curţii de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă.
Mircea Moloţ şi Tiberiu Balint au fost aduşi la DNA Alba Iulia cu o dubă a Jandarmeriei, în jurul orelor 11,30, cei doi refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. După şase ore de audieri, preşedintele şi vicepreşedintele CJ Hunedoara au fost reţinuţi. Cei doi au fost preluaţi de poliţişti cu câte o autospecială din curtea S.T. Alba Iulia al DNA şi nu din faţa imobilului, aşa cum s-a procedat la aducerea lor la audieri.
Potrivit avocatului unui om de afaceri din Hunedoara adus şi el miercuri la sediul DNA, clientul său, precum şi ginerele lui Mircea Moloţ nu ar fi fost audiaţi până în jurul orelor 18.00 de către procurori.
Procurorii DNA Alba Iulia au extins, miercuri, urmărirea penală pe numele lui Mircea Moloţ pentru săvârşirea unor fapte de corupţie în legătură cu acordarea unor contracte din bani publici.
Mircea Moloţ este urmărit penal pentru trafic de influenţă în formă continuată, luare de mită, infracţiunea de fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; spălare de bani în forma instigării, deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.
Vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, ar fi săvârşit, potrvit procurorilor, infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani în forma instigării.
Surse judiciare citate de Agerpres susţin că, la sfârşitul anului 2011, în calitate de preşedinte al CJ Hunedoara, Mircea Moloţ şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra lui Victor Arion – director general al SC Apaprod SA Deva, societate al cărui acţionar majoritar este CJ Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din judeţ, în scopul avantajării SC Viva Construct SRL Deva, în cadrul procedurii de atribuire a contractului ‘Măsuri temporare pentru tratarea apei uzate în Deva şi Hunedoara prin aerarea artificială a apei uzate deversate în râurile Mureş şi Cerna prin canalele deversate de la staţiile de epurare a apei uzate’ şi a permis demararea lucrărilor înaintea finalizării procedurii de achiziţie.
În schimbul sprijinului oferit, Victor Axinte, administrator şi acţionar al SC Viva Construct SRL, a cedat execuţia unei părţi din lucrările pe acest contract către SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, societate controlată direct în calitate de asociat şi administrator de către Roberto Patrik Venter – ginerele lui Moloţ.
De asemenea, Mircea Moloţ şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra lui Victor Arion, pentru ca, în schimbul unui alt contract, societatea acestuia să asfalteze o stradă din satul Mărtineşti, unde Moloţ deţine un imobil.
Sursele judiciare au mai declarat că în perioada 2010-2014 Mircea Moloţ a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice legal aprobate pe proiecte au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară, dar erau controlate de către persoane din cercul său relaţional, respectiv ginerele Roberto Venter şi alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi.
De asemenea, la data de 19 octombrie 2014, Mircea Moloţ s-a folosit de autoritatea sa de preşedinte al CJ Hunedoara şi de funcţia de conducere într-un partid pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul comunei Turdaş, judeţul Hunedoara, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot.
La percheziţiile din 7 noiembrie, procurorii DNA au găsit în biroul lui Mircea Moloţ din cadrul CJ Hunedoara un document clasificat secret de stat nivel ‘secret’, document interzis la deţinere de către persoane neautorizate.
 

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …