Friday , May 24 2024

Mircea Geoana, la DNA. Si-a luat si avocatul cu el

geoana dna

Senatorul Mircea Geoana este audiat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, miercuri dupa-amiaza.
Fostul ministru de Externe nu a facut declaratii jurnalistilor la sosire, dar a spus ca va da detalii la finalul audierilor, relateaza Digi 24.
Sursa citata mai anunta ca fostul presedinte al Senatului a venit insotit de un avocat.
Potrivit România TV, fostul ministru de Externe este audiat ca martor în dosarul de corupţie al lui Marian Vanghelie.
Citeşte şi Mircea Geoană, prima REACŢIE după condamnările din dosarul “Mită pentru PSD”
Marian Vanghelie a fost arestat preventiv pe 14 martie, într-un dosar în care este acuzat de DNA de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani.
“În perioada 2007 — prezent, inculpatul Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un ‘comision’ de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte”, susține DNA.
‘Comisionul’ respectiv a fost plătit de către omul de afaceri Dumitru Marin lui Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae (vărul primarului) și al unei alte persoane apropiate lor, mai spun procurorii.
Mircea Geoana a fost audiat in calitate de martor, in luna februarie, in dosarul “Mita la PSD”, in care s-au dat condamnari definitive, pe 2 aprilie. Asfel, Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare, iar Ioan Niculae a primit o pedeapsa de 2 ani si 6 luni.
Fost presedinte al CJ Braila, Bunea Stancu a fost acuzat ca si-a folosit influenta de lider al PSD Braila asupra lui Ioan Niculae pentru a obtine un milion de euro, bani ce urmau sa fie folositi in campania prezidentiala din 2009 a lui Mircea Geoana. Cu toate acestea, senatorul a sustinut, in aceeasi zi, ca nu are niciun amestec in intreaga afacere.
“Am fost martor in acest proces, si in prima instanta, unde solutia a fost achitare, si in faza a doua, la Curtea de Apel, si este extrem de evident ca un candidat la presedintie si un lider de partid nu se ocupa de finantare si ca nu exista niciun element de asociere a unui gest, fapta, interventie a mea cu privire la finantarea campaniei din 2009”, a declarat fostul ministru de Externe.
De asemenea, acesta a subliniat ca nu il cunoaste pe Ioan Niculae, asa ca nu avea cum sa trimita pe cineva la el pentru a obtine finantare de campanie. Viorel Hrebenciuc, aflat in arest la domiciliu, in dosarul retrocedarilor ilegale de padure, declarase in instanta ca Mircea Geoana era la curent cu modul in care ii era finantata campania, ba chiar ca el l-ar fi trimis la Ioan Niculae. Fostul candidat la prezidentiale a negat aceste alegatii.

Vezi si

MAE: Un diplomat rus a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din …