Thursday , February 2 2023

MIRCEA BĂSESCU, PRIMUL INTERVIU din închisoare: Nu cred că mi se trage de la finii mei, e mâna altcuiva

mircea-basescu

Mircea Băsescu a acordat un interviu, în exclusivitate pentru România TV. Fratele preşedintelui a vorbit despre relaţia cu familia lui Bercea Mondial, condiţiile de detenţie şi despre reacţia fratelui lui, preşedintele Traian Băsescu, după ce a fost arestat.
Reporter: Vă simţiţi vinovat cu ceva?
Mircea Băsescu: Nu mă simt vinovat cu nimic. Am luat totul ca pe o glumă. De exemplu, când pe film spun “la mine au ajuns 250.000” fac o pauză după care continui “mi s-a pus mormanul de dolari”. Acei bani erau însă luaţi de Căpăţână, care temanându-se de membrii familiei Bercea m-au transformat pe mine în intermediar, ca să îi restitui eu. Din acest motiv au refuzat să dea filmele originale, fiindcă s-a umblat pe ele. Oricum, nu cred că mi se trage de la finii mei, cred că este mâna altcuiva.
Reporter: Cum i-aţi cunoscut pe membrii familiei Bercea Mondial?
Mircea Băsescu: Prin intermediul lui Marian Căpţână. Căpăţână venea mereu la mine la firmă, aveam relaţii de afaceri de mai mult timp. La una dintre vizite, în 2010, a venit însoţit de Sandu Anghel şi la sfârşitul discuţiilor m-a întrebat : “Nu vrei să-mi botezi o nepoată?” La început am ezitat dar el mi-a înşirat o listă cu copii botezaţi de nume sonore. Unul botezat de Stolojan, altul de fostul preşedinte al Secţiei Penale a Tribunalului Bucureşti, de preşedintele Tribunalului Craiova şi mulţi alţii . I-am spus: “Lasa-mă să mă gândesc, să vorbesc cu soţia.” În aceeaşi zi m-am întâlnit cu Înaltpreasfinţitul Teodosie şi i-am povestit ce mi se cere. “Eu te sfătuiesc să botezi, să faci o pomană”, mi-a zis. A doua zi i-am dat răspunsul lui Sandu Anghel, că accept să fiu naşul nepoatei lui. Cererea lui a fost luni sau marţi şi sâmbătă deja s-a ţinut petrecerea. Îi spusesem să nu vină cu sute de oameni aşa că a dat o masă la un restaurant. A fost într-un cadru mai intim. Eu i-am spus “uite ce se spune la televizor, că eşti interlop şi ai multe dosare penale”. Finul mi-a răspuns că nu are niciunul, că a primit NUP la toate.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre condiţiile din arest?
Mircea Băsescu: Condiţiile sunt decente, pentru posibilităţile unui arest din Poliţia Capitalei. Suntem în cameră şase persoane, deşi ea este de opt. Cu psihicul sunt ok, am fost comandant de navă aşa că pot suporta condiţii de izolare.
Reporter: Cine sunt colegii domneavostră de cameră?
Mircea Băsescu: Stau cu cinci persoane în celulă. Printre ei este şi Mădălin Dumitru, directorul din Primăria Capitalei. A fost cu mine în cameră o perioadă şi Dan Adamescu. Aici, arestaţii vin şi pleacă.
Reporter: Cum suportaţi canicula, aveţi aer condiţionat?
Mircea Băsescu: Nu.
Reporter:Ce ne puteţi spune despre gardieni?
M.B: Sunt profesionişti şi corecţi.
Reporter: Mâncaţi de la arest sau primiţi de acasă? Cum este mâncare?
M.B: Mănânc de la pachet, ce îmi aduce familia.
Reporter: Aţi vorbit la telefon cu fratele dumneavoastră de când sunteţi arestat?
M. B : Nu, el nu poate să mă sune în arest, iar eu nu am încercat să îl contactez.
Reporter:Cum vă petreceţi timp?
M.B: Citesc. Citesc dosarul. Are patru volume, cu 1000 de pagini.
Reporter: Ne puteţi vorbi despre partea frumoasă a relaţiei cu finii dumneavoastră?
M.B: Ne întâlneam de Paşte, de Crăciun şi de Lăsata Secului, când vin finii la naşi. Îmi aduceau, printre altele, vin de Drăgăşani.
 

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …