Wednesday , April 17 2024

Ministrul Sănătăţii: Notificăm Comisia Europeană pentru blocarea exportului de vaccin

bodog

Ministrul Sănătăţii, Florina Bodog (foto), spune că România se confruntă cu o criză în privinţa medicamentelor şi, implicit, a vaccinului, astfel că cere notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccin şi intenţionează să solicite şi blocarea exportului intracomunitar pentru mai multe medicamente prevăzute în programele naţionale de sănătate.
“Vreau să vă spun că suntem într-o situaţie de criză pe care o gestionăm cu cea mai mare atenţie. Vreau să vă informez că Ministerul Sănătăţii, aşa cum am declarat de fiecare dată când am ieşit public, a luat toate măsurile pentru a achiziţiona vaccinurile şi că în momentul de faţă aşteptăm livrarea primului lot de ROR pentru cele zece judeţe în care lipseşte. Am toată determinarea să fac acest lucru şi doresc ca pacienţii români să nu fie defavorizaţi comparativ cu alte ţări în care aceste medicamente au preţuri mai mari”, a spus ministrul Sănătăţii, joi, la finalul unei dezbateri pe tema imunizării.
El a precizat că a trimis o scrisoare către Ministerul Economie, cerând să fie notificată Comisia Europeană pentru blocarea exportului de vaccin, iar săptămâna viitoare intenţionează să solicite blocarea exportului intracomunitar pentru mai multe medicamente din programele naţionale de sănătate.
“În acelaşi timp, am trimis scrisoarea către Ministerul Economiei pentru a se face notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccin. Vreau să vă mărturisesc că intenţionez să solicit blocarea exportului intracomunitar pentru mai multe medicamente, în perioada care va urma, asta însemnând săptămâna viitoare, pentru absolut toate medicamentele care sunt prevăzute în programele naţionale de sănătate, pentru medicamentele prevăzute în programele de oncologie, pentru medicamentele pentru copiii cu leucemie. Pentru toate medicamentele care dispar de pe piaţă şi pentru care am semnale că nu se găsesc în farmacii sau că nu pot fi aprovizionate la timp”, a mai spus Bodog.
Ministrul a promis că la momentul la care legea vaccinării va ieşi din Parlament stocurile de vaccin din România vor fi asigurate.
“Ne preocupă situaţia insistentă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu vaccin a României şi vă promit public că la momentul la care legea va ieşi din Parlament stocurile de vaccin din România vor fi asigurate. Avem, din acest punct de vedere, şi promisiunile companiilor farmaceutice producătoare de vaccinuri, cu care deja premierul s-a întâlnit, avem asigurat bugetul pentru aceste vaccinuri şi determinarea”, a adăugat ministrul.
Bodog a mai spus că lipsa unui numnăr mare de medicamente ar trebui să trezească “îngrijorarea şi disperarea” tuturor.
“Eu cred că lipsa medicamentelor trebuie să ne treazească tuturor îngrijorarea şi nu numai îngrijorarea, ci chiar şi disperarea pentru că este vorba despre copiii noştri, despre populaţia României şi un fenomen care afectează grav chiar viaţa acestora. Măsurile pe care le-am luat de când am preluat portofoliul au fost, unele dintre ele, pompieristice. Am încercat să sting incendiile, să rezolv crizele legate de situaţiile existente în anumite judeţe”, a mai susţinut ministrul
El a mai spus că a fost nevoit, de foarte multe ori, să apeleze la achiziţii în procedură de urgenţă, iar În acelaşi timp a găsit proceduri începute, dar derulate incorect.
“În acelaşi timp, am găsit proceduri începute, dar derulate incorect, pe care a trebuit să le anulez, însă am găsit înţelegere din partea companiilor farmaceutice, care şi-au menţinut preţul cu care au câştigat aceste licitaţii, chiar dacă le-am făcut într-o achiziţie de urgenţă şi au existat temeri că preţul va creşte”, a adăugat Bodog, prezent la conferinţa “Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copii, dincolo de cifre”, organizată în cadrul Săptămânii Europeane a Imunizării 2017.

Vezi si

Asociația Agențiilor de Turism propune o taxă de 1 euro pentru toți călătorii care aterizează pe aeroporturile din România

Banii ar ajunge la un fond de garantare a biletelor dacă dă faliment compania aeriană. …