Tuesday , July 23 2024

Ministrul Sanatatii: Introducerea cardului ar putea fi un şoc pentru cei care nu plătesc asigurările

Ministrul Sănătăţii spune că introducerea cardului de sănătate este foarte importantă pentru stabilirea unor reguli foarte stricte în sistem, mai ales în cazul celor care nu plătesc asigurările de sănătate, demnitarul recunoscând că introducerea acestui document ar putea fi “un şoc”.
“Am constatat că nu trăim după reguli, ci după excepţii. Introducerea cardului ar putea fi un şoc pentru cei care nu plătesc asigurările, pentru că nu vor mai putea primi îngrijiri medicale decât dacă sunt urgenţe medicale”, a explicat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, într-o conferinţă de presă.
Ministrul şi-a arătat susţinerea pentru acest card, precizând că introducerea lui înseamnă stabilirea unor reguli foarte stricte şi disciplină în sistem.
“Dacă oamenii nu vor avea o problemă de sănătate gravă atunci ei nu vor putea accede la serviciile medicale, cu excepţia urgenţelor, dacă nu-şi plătesc contribuţia la sănătate”, a subliniat Cseke Attila.
Potrivit demnitarului, 11 milioane de persoane sunt exceptate de la plata asigurărilor sociale de sănătate, iar aceste liste ar trebui reevaluate.
Introducerea cardului naţional de sănătate ar putea intra efectiv în vigoare în a doua parte a anului 2011 pentru că în ianuarie va începe emiterea acestor documente.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, sâmbătă, la Oradea, că informatizarea sistemului de sănătate este cel mai important lucru după descentralizarea spitalelor, afirmând că prin cardul naţional de sănătate se vor evita birocraţia şi fraudele din sistem.
Cseke Attila a precizat că România este în întârziere destul de mare faţă de alte state europene în ceea ce priveşte implementarea acestui card, mai ales că unele ţări precum Ungaria l-au adoptat încă de la începutul anilor ’90.
Ministrul Sănătăţii a spus că Imprimeria Naţională este pregătită să tipărească aceste carduri şi că mai trebuie doar să înceapă procedura de achiziţie publică pentru sistemul informatic necesar implementării.
“Două sunt principalele efecte pe care le urmărim prin implementarea acestui card: în primul rând eliminarea oricărei birocraţii pentru pacienţi. Azi, un pacient internat trebuie să aducă cel puţin o adeverinţă de la locul de muncă cum că şi-a plătit toate contribuţile la zi. Cetăţeanul este pus pe drumuri şi nu ar trebui, mai ales că trebuie să ţinem cont de faptul că este totuşi bolnav. Al doilea efect este eliminarea fraudelor din sistem. Astăzi se poate întâmpla foarte uşor ca unei persoane cu un cod numeric personal să i se prescrie un medicament, să fie ridicat acel medicament de la farmacie, iar persoana respectivă nici măcar să nu ştie”, a spus Cseke, precizând că “au existat asemenea cazuri”.
El a afirmat că, prin card, fraudele nu vor fi posibile deoarece medicamentele nu vor putea fi prescrise fără ca pacientul să aibă acest card şi tranzacţia să fie înregistrată ca atare.
Potrivit ministrului Sănătăţii, pe card se vor regăsi şi informaţii privind acceptul unei persoane de a-şi dona organele în caz de deces şi folosirea acestora în operaţii de transplant.
El a afirmat că, în prezent, un român care doreşte să i se doneze organele după moarte trebuie să dea o declaraţie notarială în acest sens, dar există situaţii în care medicul nu ştie, iar astfel organele se pierd.
“Practic, prin acest card propunem să simplificăm accesul la acest acord dat de pacient. Persoana respectivă îşi va da în continuare acordul la notar, dar această informaţie se va regăsi pe cardul naţional de sănătate, ceea ce ne-ar ajuta foarte mult. Pentru că în prezent sunt situaţii în care persoanele au dat acea declaraţie la notar, dar medicul nu ştie”, a spus Cseke.

Vezi si

Prognoza meteo până pe 4 august, pe regiuni. Temperaturi ridicate și furtuni

Vremea va fi schimbătoare în următoarele două săptămâni (22 iulie – 4 august), cu perioade …