Friday , December 1 2023

Ministrul Mediului: Vârful episodului de vreme rea va fi în această seară. Pericol de inundații

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor avertizează privind creșterea debitelor mai multor râuri din țară cu posibile depășiri ale cotelor de apărare în special în intervalul 29.05.2022 ora 22:00 – 30.05.2022 ora 10:00 pe unele râuri din judeţele: Vâlcea, Sibiu, Gorj şi Hunedoara. De asemenea, hidrologii avertizează că există posibilitatea ca, în intervalul aflat sub incidența codului portocaliu de inundații, să se emită și mesaje de Fenomene Imediate COD ROȘU, cu probabilitate mai mare pentru unii afluenți ai Oltului din județele Vâlcea și Sibiu, respectiv pentru unii afluenți ai Jiului din județele Gorj şi Hunedoara.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, spune că autoritățile au luat măsurile de pregătire necesare iar ISU va fi informat de evoluția situației.

Meteorologii au extins zona avertizărilor pe aproape întreg teritoriul țării, excepție făcând unele regiuni din vest. Potrivit acestora, episoadele de vreme rea vor fi cele mai frecvente în Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, acolo unde instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp. Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice. În plus, specialiștii #ANM au emis o prognoză specială pentru Municipiul București unde, cu precădere în orele serii, vor fi perioade în care se vor semnala vijelii puternice (viteze de 65…80 km/h), frecvente descărcări electrice, averse torențiale (cantități de apă ce vor depăși 10…20 l/mp și izolat 30l/mp) și posibil grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă va fi de 14…15grade. Meteorologii nu exclud probabilitatea emiterii de avertizări Now-Casting de COD ROȘU local în Oltenia și Muntenia, ce vizează producerea de vijelii și cantități de apă de peste 50 l/mp, pe secvențe scurte de timp.

Și specialiștii #INHGA au extins aria avertizării hidrologice. Aceștia prognozează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE. Bazinele hidrografice vizate sunt: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Bistriţa (afluent al Siretului) şi Dunărea. Potrivit hidrologilor, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 29.05.2022 ora 22:00 – 30.05.2022 ora 10:00 pe unele râuri din judeţele: Vâlcea, Sibiu, Gorj şi Hunedoara.

Hidrologii avertizează că, în funcție de evoluția situației hidrometeorologice, există posibilitatea ca, în intervalul aflat sub incidența AVERTIZĂRII HIDROLOGICE COD PORTOCALIU, să se emită și mesaje de Avertizări Hidrologice pentru Fenomene Imediate COD ROȘU, cu probabilitate mai mare pentru unii afluenți ai Oltului din județele Vâlcea și Sibiu, respectiv pentru unii afluenți ai Jiului din județele Gorj şi Hunedoara.

„Din păcate pericolul nu a trecut, deoarece vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară. Vreau să luăm foarte în serios aceste prognoze, precum și posibilitatea emiterii unor avertizări hidrologice COD ROȘU în anumite zone, în această noapte. Formațiile de intervenție ale #ANAR trebuie să fie în alertă și specialiștii noștri să informeze permanent ISU și autoritățile locale cu privire la evoluția fenomenelor”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Începând de ieri dimineață, structurile teritoriale ale Administrației Naționale Apele Române monitorizează permanent cursurile de apă, au activat formațiile de intervenție, au fost pregătite materialele și echipamentele din stocurile de apărare și au fost efectuate manevre de pregolire, în vederea asigurării volumului de atenuare, la mai multe acumulări din zonele afectate.

Până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale cotelor de apărare pe niciunul dintre cursurile de apă monitorizate”, arată un mesaj al Ministerului Mediului pe Facebook.

Vezi si

Astăzi, Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este sărbătorit de Biserică în ziua de …