Saturday , December 10 2022

Ministrul Mediului susține intervenția Guvernului pe piața lemnului: “Piața liberă poate duce prețul la 800 lei/mc”

Piața liberă poate să ducă prețul lemnului inclusiv la 800 de lei pe metru cub și tocmai de aceea este nevoie de intervenție din partea Guvernului, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.


Acesta a făcut referire la proiectul de act normativ ce are ca scop plafonarea prețului la lemn. “Orice intervenție în piață este una artificială, pentru că piața liberă creează prețul. Piața liberă poate să ducă prețul inclusiv la 800 de lei pe metru cub. Tocmai de aceea este nevoie de intervenție din partea Guvernului. Încă o dată, orice intervenție în piața liberă este una artificială. Este adevărat faptul că prețurile sunt diferite în funcție de zonă sau regiune. Se va alege un preț care este suficient de mare sau de mic și se stabilește un preț echilibrat pentru instituții publice, pentru creșe, școli și pentru cetățeni. Pentru un sprijin trebuie să se adreseze Ministerului Dezvoltării și Guvernului. Ministerul Mediului nu are buget pentru a susține autoritățile locale care susțin școlile și creșele”, a susținut Tanczos.
Întrebat cum va fi ajutată industria mobilei din România să beneficieze de un preț mai bun al lemnului, ministrul de resort a subliniat că, la momentul actual, companiile din sector au un preț de preempțiune.
“Industria mobilei are, în momentul de față, un preț de preempțiune, la același preț în cadrul licitațiilor organizate de Romsilva. Înțeleg de la această industrie că este nevoie de mai mult. Acest mai mult poate veni doar din partea ministerului de resort. Împreună cu ministerul de resort, Ministerul Economiei, căutăm soluții de susținere a acestor companii care, într-adevăr, produc o valoare adăugată foarte mare. În același timp, trebuie să fim conștienți de faptul că, per ansamblu, nu pe fiecare piesă de mobilă sau pe fiecare companie în parte, lemnul ca materie primă reprezintă până în 20% procent din costurile industriei mobile. Dincolo de prețul lemnului care se achiziționează pentru mobilă, vine prețul energiei, prețul fierului, prețul componentelor care pe piață s-au scumpit. Deci, nu putem să spunem că situația în care se află astăzi industria mobilei se datorează strict prețului lemnului. Pe piață s-au scumpit toate și cea mai mare creștere este la energie, din păcate”, a afirmat oficialul.
În data de 15 septembrie, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat, joi, că s-a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea prețului la lemn și al produselor din lemn utilizate pentru încălzire timp de 6 luni.
“În urma deciziei Coaliției de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea prețului lemnului și al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului”, a precizat ministerul de resort, într-un comunicat de presă.
În paralel cu plafonarea prețului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde și alte măsuri de protecție a cetățenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât și în afara UE.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a participat, miercuri, la conferința cu tema “Smart Green Industry: Potențial verde pentru o industrie a viitorului”. organizată de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Asociația Industriei Lemnului – Prolemn, în perioada 28-29 septembrie. (Agerpres)

Vezi si

Inscripție ”NAZI BANK” pe peretele unei sucursale Raiffeisen din Cluj-Napoca. Poliția a demarat verificări

Polițiștii clujeni au demarat cercetări vineri în contextul inscripționării unor mesaje pe fațada unei clădiri …