Monday , January 30 2023

Ministrul Mediului: România nu detectează radioactivitate crescută după bombardamentele de la centrala nucleară din Zaporojie

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, informează că până în prezent autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută în urma bombardamentelor și incendiului de la centrala nucleară de la Zaporojie.

„Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiații după ce centrala nucleară din Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a fost atacată de forțele armate ruse. Nu există nici un pericol pentru populația din România”, a transmis Tánczos Barna.

El a dat asigurări că Agenția pentru Protecția Mediului, care funcționează în subordinea Ministerului Mediului, măsoară radioactivitatea 24 din 24 de ore, iar în următoarea perioadă Agenția va oferi informare în timp real asupra nivelurilor de radiații.

Ministrul Energiei din Ucraina Herman Galușcenko a confirmat pericolul nuclear de la centrala nucleară din Zaporojie și a explicat: „Sunt pagube în primul bloc. Dar, pe lângă cele șase reactoare, există și o instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat. Adică aproximativ 150 de containere de combustibil nuclear. Dacă ocupanții barbari continuă să bombardeze stația, lovirea acelor containere ar însemna o catastrofă nucleară. Acest lucru se poate întâmpla într-o oră sau într-un minut”, a scris ministrul ucrainean al Energiei pe Telegram.

Vezi si

Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat o nouă versiune a aplicației de alerte

Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat duminică, în formă actualizată, aplicația DSU. Aceasta conține …