Friday , February 3 2023

Ministrul Justitiei: Arhiva SIPA, o pata pe obrazul justitiei! Promovam o Hotarare de Guvern pentru desecretizare

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, sambata seara, ca va fi promovata o Hotarare de Guvern pentru desecretizarea informatiilor din arhiva SIPA.
toader

Toader spune ca arhiva SIPA este “o pata pe obrazul justitiei romane”, iar dupa ce joi Ministerul Justitiei a publicat lista persoanelor care au “vizitat” arhiva SIPA, pasul al doilea este promovarea unei Hotarari de Guvern pentru desecretizarea informatiilor.
“Arhiva SIPA – o pata pe obrazul justitiei romane! pasul 2 – promovam o Hotarare de Guvern pentru desecretizarea informatiilor, pasul 3 – comisia isi incepe activitatea, respectand dispozitiile legale, distinctiile dintre viata privata, secretele de serviciu, respectiv secretele de stat!”, a scris ministrul Justitiei, sambata seara, pe pagina sa Facebook.
Fostul sef al ANI Horia Georgescu, Marius Iosif, Laura Iulia Scantei se numara printre cei care au intrat in arhiva SIPA in calitate de membri ai comisiilor de inventariere, conform listei facute publice joi de Ministerul Justitiei.
Ministerul preciza ca din documentele pe care le detine nu rezulta activitatile desfasurate in 2006 si anunta ca va face publice si rapoartele din 2008, care consemnau nereguli privind “evidenta, pastrarea, procesarea, multiplicarea si distrugerea informatiilor secrete de stat”, precum si procesele-verbale ale comisiilor a caror activitate a vizat arhiva SIPA.
Ministrul Justitiei afirma, tot joi, ca au existat mult mai multe vizite in arhiva SIPA, despre care va oferi mai multe detalii dupa ce va desecretiza alte doua rapoarte in acest sens, unul dintre ele avand caracter secret de stat si este nevoie ca Guvernul sa adopte o Hotarare.
El mai spunea ca ar fi “pacat” sa fie distrusa arhiva SIPA, deoarece reprezinta un segment din istoria “mai placuta sau mai putin placuta” a Justitiei. El a sustinut ca va face “un fel de CNSAS”, format din oameni care au acces la secrete de stat, pentru a restitui documentele celor de la ANP, necesare dovedirii dreptului la pensie.

Vezi si

Ministrul Mediului: Trebuie să avem o reglementare specială pentru Via Transilvanica. Va dura câteva luni

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, vineri, că în câteva luni cel …