Monday , February 6 2023

Ministrul Justiţiei anunţă miercuri rezultatele evaluării activităţii Laurei Kovesi şi a lui Augustin Lazăr

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat luni dimineaţă că va anunţa miercuri rezultatele evaluării sale asupra activităţii şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a procurorului general Augustin Lazăr.
tudorel toader

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, luni, că nu i-a prezentat primului-ministru concluziile verificărilor de la Parchetul General şi DNA, dar că va vorbi cu premierul până miercuri, când va anunţa rezultatul analizei.
Tudorel Toader a spus că nu s-a întâlnit cu procurorul-şef al DNA înainte sau în timpul evaluării, pentru că nu el trebuie să se deplaseze pentru aceste discuţii, procedura fiind “în sens invers”.
“Premierul nu mi-a cerut mie să-l anunţ pe dumnealui înainte de a face public rezultatul verificărilor la Parchetul General şi la DNA, dar, în mod firesc, este vorba de decizia unui ministru făcând parte dintr-un Guvern, e firesc că înainte de a face public, fără să fiu influenţat într-un fel, este normal să vorbesc cu premierul. Încă nu am reuşit, probabil miercuri, înainte de a mă întâlni cu dumneavoastră, mă voi întâlni şi cu dumnealui”, le-a spus Tudorel Toader jurnaliştilor.
Întrebat dacă s-a întâlnit luni cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei a spus: “Aceeaşi întrebare, acelaşi răspuns: N-am fost să mă întâlnesc cu Laura Codruţa Kovesi, pentru că procedura este în sens invers, nu mă duc eu”.
Ministrul Justiţiei a mai spus, întrebat cum a reuşit să facă evaluarea activităţii DNA dacă nu s-a întâlnit cu procurorul-şef al DNA, că miercuri, când va anunţa rezultatul, explică “procedura, considerentele şi concluziile”.
Surse din Direcţia Naţională Anticorupţie au declarat, pentru News.ro, că procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi nu a fost invitată de ministrul Justiţiei la discuţii, în cadrul evaluării activităţii DNA şi a conducerii acestei unităţi de parchet.
“Eu am facut evaluarile, cele 14 zile s-au implinit chiar de aseara (duminică – n.r.). Voi proroga termenul cu doua zile. Miercuri voi organiza o conferinta de presa si va voi da toate amanuntele”, a anunţat ministru Justiţiei la România TV.
El a refuzat să facă orice altă declaraţie pe subiect: “Presedintele si-a exprimat in repetate randuri opinia, eu imi voi exprima opinia mea miercuri”, a mai spus ministrul.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe 12 martie, că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind eventuala revocare a celor doi procurori-şefi, Augustin Lazăr şi Laura Kovesi.

Vezi si

Patru cutremure în mai puțin de două ore în România. Cel mai mare a avut magnitudinea 4,5

Patru cutremure de intensitate mică și medie s-au produs luni dimineața în România în mai …