Wednesday , November 30 2022

Ministrul Justiţiei a cerut controale la penitenciarele Jilava, Rahova şi Giurgiu după decesul fostului judecător Stan Mustaţă

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut, joi, efectuarea unor controale la penitenciarele Jilava, Rahova şi Giurgiu, după decesul fostului judecător Stan Mustaţă. Anterior, Administrația Națională a Penitenciarelor a anunţat că a fost demarată o anchetă internă la Penitenciarul București – Jilava după decesul fostului judecător Stan Mustaţă, care îşi ispăşea pedeapsa în această închisoare.
 
stan mustata

Ministrul Justiţiei a confirmat, pentru AGERPRES, că a cerut efectuarea de verificări în toate unităţile de detenţie prin care a trecut fostul magistrat, care executa o pedeapsă privativă de libertate.
Administrația Națională a Penitenciarelor a anunţat că a fost demarată o anchetă internă la Penitenciarul București – Jilava după decesul fostului judecător Stan Mustaţă, care îşi ispăşea pedeapsa în această închisoare.
“În data de 8 august 2018, în jurul orei 22.00, s-a înregistrat decesul unei persoane custodiate de Penitenciarul București – Jilava care se afla internată într-o rețea sanitară publică.
Conform procedurilor legale, au fost dispuse următoarele măsuri: anunţarea familiei persoanei decedate, informarea judecătorului de supraveghere a privării de libertate și urmează a fi sesizate organele competente pentru cercetarea cauzelor și împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului
Precizăm că persoana custodiată era înregistrată în evidența unității penitenciare cu afecțiuni medicale cronice.
De asemenea, la nivelul administrației locului de deținere a fost demarată o anchetă internă”, a anunţat Administrația Națională a Penitenciarelor, într-un comunicat de presă.
De altfel, avocata fostului judecător Stan Mustaţă a anunţat că va face plângere penală împotriva conducerii Penitenciarului Jilava şi va sesiza Ministerul Justiţiei (MJ) cu privire la situaţia din penitenciare după decesul fostului judecător.
“(Soţia lui Stan Mustaţă n.red.) mi-a povestit printre suspine şi lacrimi împrejurarea că ieri domnul Mustaţă a încetat din viaţă la ‘Carol Davila’, la spital, după ce fusese transferat din penitenciar în penitenciar, fără nicio motivaţie, fără nicio noimă, la 2 noaptea a fost transferat de la Jilava la Giurgiu, a vomat tot drumul, i-a fost foarte rău, la Giurgiu l-au dus la spitalul civil din Giurgiu, pentru că se afla într-o stare deplorabilă, l-au readus la Penitenciarul Jilava, l-au mai dus la un spital civil care nu avea dotările necesare, i-au montat un cateter când pe piciorul stâng, când pe piciorul drept, ulterior l-au readus în penitenciar, dânsul era sfârşit, era terminat, ca în final să-l ducă ieri la ‘Carol Davila’ la spital, unde s-a încercat montarea unui cateter performant, astfel încât să producă efectele necesare, numai că, din nefericire, în timpul intervenţiei, pentru că s-a demarat şi o dializă, domnul Mustaţă având probleme majore cu rinichii, s-a produs infarctul miocardic şi a decedat”, a spus avocatul Lorette Luca, pentru Agerpres.
Avocata a adăugat că Mustaţă avea probleme cardiace, renale, iar din ce ştie şi tumori maligne, care se pare că au evoluat. Ea nu crede că este vorba de culpă medicală în acest caz.
Fostul judecător Stan Mustaţă a decedat, în noaptea de miercuri spre joi, din cauza unui infarct miorcardic suferit în timp ce i se făcea o dializă.
Stan Mustaţă fusese condamnat, în 11 mai 2016, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la opt ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită ca judecator in dosarul in care era judecat Dan Voiculescu.
 

Vezi si

Salariile demnitarilor rămân la nivelul acestui an

„Salariile demnitarilor rămân la nivelul acestui an”, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului. …