Tuesday , April 23 2024

Ministrul Educației vrea salariu minim pentru profesori de 4.000 de lei net

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că proiectele de legi ale educaţiei sunt “foarte bune”, însă dacă nu vor avea resursele financiare necesare “vor sfârşi la fel ca fosta lege a educaţiei, care nu a reuşit să genereze efecte”. Cîmpeanu a mai spus că în sistemul de învățământ nu vor veni profesori bine pregătiţi dacă nu se vor aloca resurse pentru majorări salariale.

Potrivit acestuia, dascălii ar trebui să aibă să aibă asigurat salariul mediu pe economie, care în luna iunie a fost de 3977 de lei, potrivit datelor INS.

“O spun cât se poate de răspicat – aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare vor sfârşi la fel ca Legea 1, care a fost foarte bună şi nu a reuşit să genereze efecte. (…) Dacă vom regăsi aceste majorări în bugetul pe anul 2023, înseamnă că avem o şansă pentru educaţie, dacă nu le vom regăsi nu vom avea o şansă pentru educaţie. (…) În coaliţie s-a discutat. Tot timpul am fost asiguraţi că România va avea resurse financiare pentru legile educaţiei”, a afirmat Cîmpeanu, prezent la cea de a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum.

Ministrul Educației a spus că în sistemul educaţional nu vor veni profesori bine pregătiţi dacă nu se vor aloca resurse pentru majorări salariale. “Aceste majorări care trebuie să fie în întreg sistemul sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu septembrie 2023. Începând cu profesorii debutanţi şi chiar cu profesorii stagiari, care sunt cei care vor avea reducere de normă de la 18 la 12 ore şi chiar aşa norma fiind redusă profesorul stagiar va trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie. Altfel, nu vom avea profesori bine pregătiţi dintre cei mai buni absolvenţi ai universităţilor româneşti. Dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aş vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba. Nu vom reuşi, profesorul va rămâne cel cu un rol determinant într-o şcoală în care învăţământul trebuie să fie centrat pe elevi. Profesori buni, fără motivaţie salarială, nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat. Aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare, vor sfârşi exact ca legea 1”, a susţinut ministrul, citat de Agerpres.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că ”impactul bugetar este eşalonat pe o perioadă de 4 ani, până în 2026”.

”Conform proiectului de lege, va trebui să avem un buget cu 15% din bugetul general consolidat, echivalent, dacă vreţi, la momentul actual, cu 6% din PIB, în anul 2027”, a explicat el.

Potrivit lui Cîmpeanu, măsurile sunt de trei categorii: ”Sunt măsuri care au impact bugetar încă de la 1 ianuarie, este vorba de exemplu de transportul elevilor, de măsuri care să asigure gratuitatea cu adevărat a transportului elevilor. Sunt măsuri foarte importante care au impact bugetar începând cu septembrie 2023, exact peste un an de zile. Este vorba de creşterea de 10 ori, faţă de anul 2020, a bugetului de burse al elevilor, este vorba de creşterile salariale, din septembrie 2023, care au un impact de 7,5 miliarde de lei”.

Sorin Cîmpeanu a declarat că atâta timp cât este ministru al Educaţiei se va ocupa în fiecare zi “până în ultimul minut” de problemele educaţiei şi de interesul elevilor şi al şcolii româneşti. “Atâta vreme cât sunt ministrul Educaţiei voi continua să mă ocup în fiecare zi până în ultimul minut de problemele educaţiei. (…) Ca ministru al Educaţiei vă declar cât se poate de clar că mă voi ocupa de interesul elevilor şi al şcolii româneşti până în ultima clipă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

 

Vezi si

Iohannis, despre decizia candidaturilor separate PNL și PSD la București: Cert nu este un mare succes al coaliției

Președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în Coreea de Sud, a declarat că decizia coaliției …