Ministrul Educației: Examenele ar putea fi susținute în iulie. Programele pentru Bacalaureat si Evaluarea Nationala vor fi modificate

14 aprilie 2020, 12:30

Ministrul Educației, Monica Anisie, a dezvăluit că este posibil ca examenele naționale să fie susținute de elevi în luna iulie, dacă aceștia vor reveni la cursuri în momentul în care situația de urgență va înceta. Dacă elevii nu vor reveni la cursuri, iar situația de urgență se va prelungi, atunci ministerul va lua în calcul alt scenariu de lucru.

Monica Anisie a explicat că revenirea elevilor la cursuri se va face în momentul în care Comitetul pentru Situații de Urgență va spune că atât elevii cât și cadrele didactice nu se află într-un pericol în momentul în care vor reveni în spațiul școlii.

“În scenariul în care vom reveni la cursuri în momentul în care situația de urgență încetează, am putea susține examenele în luna iulie. În cazul în care se prelungește starea de urgență, atunci vom lua o altă măsură în așa fel încât elevii și studenții să își poată încheia anul școlar cu bine”, a declarat Anisie.

În ceea ce privește programele pentru evaluare națională și examenul de bacalaureat acestea vor fi modificate astfel încât să prevadă materia studiată până la începutul semestrului al doilea.

Elevii nu vor veni la cursuri nici după data de 21 aprilie când ar fi trebuit să se încheie vacanța de primăvară. Aceștia vor continua să stea acasă cel puțin până la data de 16 mai, când expiră starea de urgență pe teritoriul României.

Însă, în continuare, perioada în care vor reîncepe cursurile rămâne una incertă, având în vedere că ea depinde de evoluția cazurilor de coronavirus pe teritoriul României și că o decizie în acest sens va fi luată de Comitetul pentru Situații de Urgență.

Ministrul a dat asigurări că anul școlar 2019-2020 nu va fi compromis, deși în România cursurile sunt suspendate încă de la începutul lunii martie, iar cei mai mulți dintre elevi fac cursurile online sau în sistem de teleșcoală. Pe de altă parte nici celelalte sisteme de educație din UE nu au cunoscut o decizie de suspendare a anului școlar.

b1.ro

reportersite