Tuesday , November 29 2022

Ministrul Educatiei a revocat Consiliul National de Etica

adrian Curaj

“Am decis sa revoc Consiliul National de Etica. Azi voi semna ordinul in acest sens”, a anuntat Adrian Curaj, ministrul Educatiei, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.
Adrian Curaj a anuntat ca are in vedere “crearea unui cadru normativ clar, coerent, privind doctoratele in Romania”.
Mai exact, ministrul a spus ca se va infiinta un nou mecanism care sa se ocupe de situatia doctoratelor, urmand sa se intalneasca in acest scop, la finalul saptamanii, cu reprezentanti ai Consiliului National al Rectorilor si cu prezidiul Academiei Romane.
“Cred ca este foarte important sa cream cadrul ca deciziile ce se vor lua sa fie credibile. Sa refacem increderea in sistemul de educatie din Romania”, a declarat Curaj, adaugand ca noul mecanism va fi creat “in spiritul bunei practici internationale”.
Intrebat de ce a luat decizia revocarii Consiliului National de Etica – de la care se astepta o decizie privind acuzatiile de plagiat in cazul ministrului de Interne Petre Toba – Curaj a explicat ca “este legat de recapatarea increderii in ceea ce se intampla in zona de doctorat din Romania”.
De asemenea, jurnalistii au intrebat daca “mai trebuie sa existe un organism care sa se ocupe de tezele stiintifice ale demnitarilor”.
“Nu cred ca in Romania exista doua categorii de doctorat”, a raspuns ministrul Educatiei.
Cand va fi luat in discutie plagiatul lui Toba
Adrian Curaj a spus ca doctoratul ministrului de Interne, Petre Toba, acuzat de plagiat, va fi analizat de membrii noului organism, cat de curand.
“Mecanismul nou, care va fi rapid functional, va avea in spate o claritate legislativa buna si vom putea lua decizii”, a precizat acesta.
In contextul in care Consiliul de Etica avea programata vineri o intalnire in care sa analizeze teza de doctorat a lui Petre Toba, ministrul Educatie a sugerat ca discutiile in acest caz vor fi reluate, cel mai probabil, in luna ianuarie.
“In ianuarie vom avea un mecanism functional si vom putea lua decizii in favoarea cresterii increderii in sistemul de doctorat din Romania”, a spus ministrul.
Consiliul National de Etica era institutia care pana acum s-a ocupat de analizarea acuzatiilor de plagiat in ceea ce ii priveste pe demnitari.

Vezi si

Romsilva a vândut 1,63 milioane mc de lemn de foc pentru populație, cu 26% mai mult decât anul trecut. Încă 400.000 mc, disponibili până la finele anului

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui …