Saturday , July 20 2024

Ministrul de Interne Lucian Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat plagiată 

Ministrul Lucian Bode a cerut până la urmă retragerea cărții publicate pe baza tezei de doctorat, despre care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a constatat că este “profund viciată” având multe pasaje plagiate.

Informaţia a fost confirmată joi, pentru  Edupedu.ro, de președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș.

“Am primit mesaj de la ministrul Lucian Bode, cum că a cerut editurii să retragă cartea, iar editura a spus că așa va face și că nu se mai află în circulație sau comercializare cartea”, a precizat Dacian Dragoș.

Pe 11 ianuarie, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a anunțat verdictul în cazul acuzațiilor de plagiat aduse ministrului de Interne. În urma analizei lucrării, experții UBB au transmis că „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Tot atunci Comisia ii solicita lui Bode “corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei” şi anunţa că va “sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

În plus, experţii de la UBB au solicitat Editurii CA Publishing să retragă cartea ‘Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual’, publicată pe baza tezei, „iar o eventuală republicare să fie realizată doar după corectarea tuturor abaterilor constatate”.

Editura avea 15 zile să se conformeze: „(În caz contrar – n.red.), Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate. Menționăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei”, anunţa atunci UBB.

“În condițiile în care, în ultima clipă (astăzi este a 15-a zi de la emiterea hotărârii), a fost comunicată retragerea cărții, CNECSDTI nu va mai fi sesizat”, a precizat Dacian Dragoș, care este și președinte al CNECSDTI.

Vezi si

Sărbătoare: Sfântul şi slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul. Tradiții și obiceiuri

Sfântul şi slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 20 iulie. …