Alte stiri
MAE protestează față de violarea spațiului național al României de o dronă de atac rusească
acum 3 hours
Mihai Roman și-a încheiat cariera de fotbalist cu un supermeci de retragere pe noul stadion din Putna (FOTO)
acum 5 hours
Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, a negat miercuri informaţia privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. El a precizat că ”nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară” nu ar putea să determine o astfel de decizie ”de-a dreptul aberantă”. Şi Autoritatea de Supraveghere Financiară a respins această ipoteză, lansată marţi de compania de pensii private NN.
Fondul de pensii private NN îşi justifică mesajul de marţi, prin care isi anunta clientii ca se pregateste nationalizarea pilonului II de pensii, printr-un comunicat de presă în care arată că poziţia companiei nu a fost motivată politic, ci doar de dorinţa de răspunde solicitărilor venite de la clienţii săi. NN a precizat că poziţia Ministerului de Finanţe şi a ASF, care au negat acest zvon, este lămuritoare.
Viorel Ştefan (foto), ministrul Finanţelor, a spus că în cursul dimineţii a avut consultări cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, în ideea că astfel de informaţii ar putea să influenţeze negativ funcţionarea pe pieţele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest fond.
“Această informaţie nu are niciun temei de niciun fel. Nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea pilonului II de pensii. Deci pilonul II de pensii e o schemă financiară de succes, adiministratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de 7 milioane de cetăţeni, în fiecare an se consolidează chiar dacă această cotă de transfer de la fondul public de pensii către pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1%, la fel ca în anul 2016. Datorită creşterii numărului de contributori prin creare de noi locuri de muncă, fondul va încasa în cursul anului 2017 un plus de peste 1,3 – 1,4 miliarde de lei, ceea ce e un indiciu că acesta se consolidează, funcţionează bine şi va asigura atunci când primele generaţii vor beneficia de pensii din acest pilon va asigura nişte pensii în completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente”, a declarat ministrul Finanţelor.
Viorel Ştefan a precizat că în cursul dimineţii a avut consultări cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, ”în ideea că vehicularea unor astfel de informaţii ar putea să influenţeze negativ funcţionarea pe pieţele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest fond”.
”De aceea am promisiunea din partea conducerii ASF că va avea consultări în cursul zilei de azi cu administratorii de fond pentru a clarifica şi închide definitiv acest subiect. Deci, nu există niciun indiciu în legătură cu intenţia cuiva să naţionalizeze pilonul II de pensii”, a spus ministrul.
Şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a criticat, miercuri, decizia administratorului de pensii private NN Pensii de a se adresa clienţilor printr-un e-mail prin care îi avertiza despre eventualitatea unei naţionalizări a pensiilor private, acuzând că este o poziţie “excesivă şi neavenită”. ASF susţine că “nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect”.
“Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declaraţiile din ultima vreme care au făcut referire la o aşa zisă naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care însă nu le împărtăşeşte. Nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect. De aceea, poziţia recentă a societăţii NN Pensii, care a avut o intervenţie în spaţiul public pe această temă, este excesivă şi neavenită”, a reacţionat ASF, într-un comunicat.
Autoritatea îşi argumentează reacţia prin faptul că “nu pot fi introduse subiecte în discuţia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaraţii politice”.
“Sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem. În acest context, ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii”, consideră ASF.
Sistemul de supraveghere radar a identificat și urmărit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, traseul …