Thursday , June 13 2024

Ministerul Sănătății: Stare de alertă epidemică din cauza gripei. Nu vor fi restricții, școlile vor funcționa normal. Masca, recomandată în interior

Ministerul Sănătății nu introduce restricții ca urmare a creșterii numărului de cazuri de gripă, ci face doar o serie de recomandări pentru a proteja populația, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă susținută joi, alături de ministrul Educației, Ligia Deca.

Alexandru Rafila a subliniat că nu va declara epidemie de gripă întrucât o lege adoptată în timpul pandemiei de COVID ar obliga autoritățile să ia măsuri privind izolarea și carantina, iar el nu dorește să se impună restricții care să afecteze activitatea socială și economică a României. Astfel, situația va fi gestionată printr-o stare de alertă epidemică, în care se vor face recomandări și nu se vor impune restricții.

Prezentă în aceeași conferință de presă, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că școlile se vor redeschide normal, pe 9 ianuarie, și vor fi făcute anumite recomandări, în funcție de situație, precum triajul la școală pentru depistarea elevilor bolnavi sau purtarea măștii de protecție în anumite situații, de către profesori și elevi.

Ministrul Rafila a explicat apoi de ce nu va declara epidemie de gripă în România: „Declararea epidemiei în baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație în care o lege generează automat anumite restricții. Adoptarea unui ordin de ministru ar genera anumite restricții și nu ne dorim. Încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru protejarea sănătății publice, dar nu vreau să ne întoarcem la discuții despre carantină și izolare, pe care ar trebui să le impună autoritățile dacă se declară epidemie. Prefer recomandări decât restricții. (…) O vom numi stare de alertă epidemică.”

Și ministrul Educației, Ligia Deca, a dat asigurări că procesul de învățământ se va desfășura normal în această iarnă, doar cu recomandări anti-îmbolnăvire: „Nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun ME-MS”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Vezi si

Clopotele tuturor bisericilor vor fi trase azi în semn de veșnică pomenire a eroilor români, la praznicul Înălțării Domnului

Clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase, joi, la ora 12,00, în semn de veșnică pomenire, …