Friday , December 9 2022

Ministerul Sănătății nu mai are acces de două zile la portalul guvernamental pentru a publica datele despre vaccinare

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu (foto), afirmă într-o postare pe Facebook că Ministerul Sănătății nu mai are acces de două zile pe portalul guvernamental data.gov.ro pentru a publica informațiile despre vaccinare și pandemie:

„În calitate de consilier onorific al ministrului Sănătății, coordonez activitatea de transparentizare cu privire la datele despre pandemie și vaccinare. Pentru acest lucru am avut acces la Registrul Electronic Național de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate. Acest cont permite doar raportări și nu oferă acces la date cu caracter personal. Am exportat datele pentru transparentizare pe pagina data.gov.ro, la solicitarea ministrului. Datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial.

De două zile Ministerul Sănătăţii – România nu mai are acces la data.gov.ro pentru a publica în mod transparent informațiile despre vaccinare și pandemie. Aștept cu interes să înțeleg cu ce am greșit.”

Publicarea datelor despre centrele de vaccinare a fost însoțită de un adevărat scandal. Premierul Florin Cîțu a anunțat luni dimineață că a primit sesizări despre lipsa unor avize de securitate pentru publicarea informațiilor, iar coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeiu Gheorghiță, a declarat marți că el a depus la guvern o astfel de „informare”.

Conform G4Media, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat la rândul său că toate datele preluate de Ministerul Sănătății de la Registrul Electronic Național de Vaccinări și publicate apoi pe site-ul data.gov.ro erau publice, fără să existe elemente secrete. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus marți seară la TVR 1, că, în urma publicării listei tuturor centrelor de vaccinare de către Ministerul Sănătății, au ajuns în online locații ale instituțiilor din sistemul de apărare, de ordine publică și ale serviciilor. Totodată, ministrul de Interne a recunoscut că angajații din MAI s-au vaccinat fără a se programa în platformă.

Premierul Cîțu a revenit cu o declarație miercuri și a spus că există un control privind modul de publicare a datelor.

Pe fondul acestui scandal, în care ministrului Sănătății i se reproșează că a făcut publice datele privind vaccinarea, Recorder a publicat miercuri o anchetă despre ce se află în spatele datelor despre vaccinare: rude ale militarilor băgate în față și sute de oameni din a treia etapă vaccinați înaintea medicilor. Detalii pe Recorder.

Vezi si

Lucian Bode, despre scenariile privind aderarea României la Schengen

„Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu …