Tuesday , March 5 2024

Ministerul Sănătății amână distribuirea pastilelor de iod și face mai întâi campanie de informare

Distribuirea pastilelor de iod către populație se amână pentru a doua jumătate a lunii aprilie, după ce medicii de familie au refuzat să le distribuie, motivând că aglomerația și birocrația iscate ar risca să le blocheze activitatea medicală. Ministerul Sănătății anunță că face mai întâi campanie de informare, care ar urma să demareze la începutul săptămânii viitoare.

Pastilele de iod vor fi distribuite populației cu vârsta între 0 și 40 de ani, potrivit Ministerului Sănătății, iar distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie.

“La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu”, anunță instituția condusă de Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății subliniază, de asemenea, că în momentul de față “nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile”.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate urmează să stabilească, în următoarea perioadă, “procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu”. Ministerul Sănătății precizează că atât campania de informare, cât și distribuția și “dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației” sunt în responsabilitatea instituției conduse de Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a anunțat săptămâna trecută că persoanele eligibile pentru a primi iod sunt:

bebeluşii cu vârsta de până la o lună – se administrează un sfert de comprimat;
copiii între o lună şi trei ani – se administrează o jumătate de comprimat;
copiii între 3 şi 12 ani – li se administrează un comprimat;
copiii cu vârsta de peste 12 ani, adulții și femeile gravide sau care alăptează – doza recomandată este de două comprimate.
Ministerul Sănătății își dorea ca distribuirea iodului către populație să înceapă săptămâna viitoare, în cabinetele medicilor de familie, însă aceștia s-au opus, reclamând faptul că aglomerația și birocrația ar risca să le blocheze activitatea medicală, într-o perioadă în care la cabinetele lor este în continuare aglomerație din cauza cazurilor de COVID-19, gripă și viroze respiratorii.

HotNews

Vezi si

Senat: Amplasarea radarelor trebuie semnalată șoferilor. Tinerii sub 21 de ani și începătorii nu vor mai putea conduce mașini puternice 

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia …