Wednesday , April 7 2021

Ministerul Sănătății a inaugurat o linie telefonică de sprijin psihologic pentru cei afectați de pandemie

Voiculescu: E important să vorbim despre sănătatea mintală. E o epidemie paralelă

Persoanele afectate de pandemia Covid -19 și personalul medical beneficiază, începând de marți, de o linie telefonică de sprijin psihologic. Astfel, începând cu ora 12:00, oricine dorește poate accesa numărul de telefon 0219081, care va funcționa de luni până sâmbătă între ore 12:00 – 20:00. Serviciul este realizat de Ministerul Sănătății, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România și Vodafone România.

Linia poate fi apelată cu tarif normal din toate rețelele telefonice.

Pentru început, peste 40 de psihoterapeuți vor participa voluntar la program, aceștia fiind certificați de Colegiul Psihologilor din România.

De precizat este că serviciul este confidențial, iar convorbirile nu sunt înregistrate.

”Cei peste 40 de psihologi participă voluntar la acest program, ei sunt certificați de Colegiul Psihologilor din România. După câteva luni, vom analiza tipul de probleme cu care se confruntă apelanții, iar rezultatele vor sta la baza analizei extinderii serviciului. Serviciul este confidențial, convorbirile nu sunt înregistrate”, a declarat Anca Dobran, președinte al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România.

Anca Dobrean a explicat că cei care apelează linia telefonică vor discuta timp de aproximativ 10-15 minute cu un psiholog. ”Vom ruga apelantul să descrie problema cu care se confruntă, încercăm fie să oferim soluții practice, fie să oferim resurse. Vom aborda apelanții pe modelul intervențiilor congnitiv-comportamentale, le spunem ce pot să facă, cum să schimbe percepția pe care o au privind problemele pe care le au, cum să își schimbe modul de viață”, a explicat Anca Dobran.

La rândul său, profesorul Daniel David, rector al Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a precizat că psihologii vor încerca să rezolve problemele apelanților, dar dacă acestea sunt mai complexe vor fi redirecționați către terapii specializate.

”Vom vedea care e problema practică, vom încerca să vedem ce problemă emoțională au dezvoltat, îi vom ajuta să înteleagă ce emoții au, cum se raportează la problema practică. Oamenii vor deveni arhitecții propriilor emoții. Dacă problemele sunt mai complexe, îi vom redirecționa către terapii specializate”, a spus Daniel David, în conferinţa de presă de prezentare.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, citând o afirmație a OMS, că există o pandemie paralelă a celei de Covid și anume o pandemie a deteriorării sănătății mintale.

El a subliniat că este foarte important să vorbim despre sănătatea mintală, la fel cum vorbim despre cea fizică. Din păcate, spune el, România nu are o tradiție în a vorbi deschis despre aceste probleme.

”OMS vorbește despre o epidemie paralelă, cea a deteriorării sănătății mintale. Dacă suntem onești, România nu are o tradiție de a vorbi deschis despre problemele de sănătate mintală.

Depresia, anxietatea nu sunt subiecte cunoscute, despre care să se vorbească des. Este important să vorbim despre sănătatea mintală, la fel cum vorbim despre cea fizică. Avem cu toții nevoie de sprjin și fiecare se descurcă cum poate, după cum a învățat”, a declarat Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului, ne aflăm într-un moment greu al pandemiei, în care speranța și teama se suprapun în gândurile noastre. ”Suntem într-un moment greu al pandemiei și acum speranța și teama se suprapun în gândurile noastre. Speranța este că putem vedea luminița de la capătul tunelului, avem vaccin, fiecare român care își dorește se poate vaccina.

În același timp există și teama cu care trăim în fiecare zi. Dacă speranța vine de la ceea ce am învățat despre virus, realitatea pandemiei este încă în măsură să ne mărească teama. Avem un nou val, tulpini noi, secții ATI pline, spitale sunt pline, personal medical epuizat, restricții care ne ajută să nu ne îndreptăm spre prăpastie. Dar sunt restricții complicate și dificil de acceptat pentru cetățeni. Nu cred că e nimeni care să nu fie afectat de aceste restricții”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul a mai subliniat că a trecut un an de când ne confruntăm zilnic cu stres și anxietate.

”A trecut un an de când avem zilnic de a face cu stres și anxietate. Simțim cu toții oboseală, confuzie, furie. Măsurile, cum ar fi distanțarea, închiderea școlilor, închiderea unor afaceri, sunt menite să salveze vieți, dar sunt copleșitoare la nivel individual și societate”, a precizat ministrul.

spotmedia.ro

 

Vezi si

Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente confirmă o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze

 Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenţa unei “legături” între vaccinul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *