Friday , April 19 2024

Ministerul Muncii propune majorarea venitului minim garantat cu 8,5%, din iulie

bani2

Ministerul Muncii a initiat proiectul de Ordonanta a Guvernului prin care se propune majorarea venitului minim garantat in doua etape, cu 8,5%, incepand cu drepturile aferente lunii iulie 2013, si cu 4,5%, din ianuarie anul viitor.
Proiectul aflat in dezbatere publica prevede majorarea limitei de venituri pana la care se acorda alocatia pentru sustinerea familiei – de la 370 lei/membru de familie la 530 lei, cu mentinerea a doua intervale de venituri de la zero la 200 lei/persoana si de la 201 lei/persoana la 530 lei, precum si a cuantumului alocatiei cu 30%, incepand cu drepturile aferente lunii iulie 2013.
Pentru persoanele sau familiile cu drepturi de ajutor social stabilite anterior lunii iulie 2013, respectiv decembrie 2013, au fost prevazute masuri tranzitorii constand in acordarea diferentei dintre nivelul stabilit anterior si noul nivel al venitului minim garantat.
Prin proiectul de ordonanta de urgenta s-a propus modificarea Legii nr. 416/2001 si a Legii nr. 277/2010, pentru “acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de cresterile prognozate de preturi la energie electrica si cresterea pretului la energie electrica si gaze naturale”, precizeaza un comunicat al Ministerului Muncii.
Potrivit celor mai recente date statistice ale Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), la sfarsitul lunii februarie, 218.833 persoane beneficiau de venitul minim garantat, suma totala platita fiind de circa 42 milioane lei, ceea ce corespunde unei medii de 191,76 lei/persoana. Tot in februarie, ANPIS a mai platit peste 1,54 milioane lei reprezentand restante sau corectii referitoare la venitul minim garantat.
Primul-ministru Victor Ponta a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa o intalnire cu cu presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, ca Guvernul vrea sa majoreze ajutoarele sociale de la 1 iulie pentru a compensa cresterea preturilor la energie, urmand ca alocatia pentru sustinerea familiei sa se majoreze, in medie, cu 30%.
Tariful reglementat pentru energia electrica a crescut cu 6% de la 1 ianuarie 2013, urmand ca, de la 1 iulie, sa mai aiba loc o majorare cu 2%, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
De asemenea, la factura finala se va adauga o crestere de 8% reprezentand energia verde, cea ce va insemna doi lei in plus la factura, lunar.
In ceea ce priveste pretul pentru gaze naturale, pentru consumatorii casnici prima majorare va fi realizata la 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va creste cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie, cand acesta va urca cu doua procente.

Vezi si

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani, într-un dosar privind fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din …