Thursday , March 28 2024

Ministerul Energiei: Încă 550.000 de facturi au fost calculate greșit. Noua OUG elimină erorile

Alte peste 500.000 de facturi la curent și gaze au fost calculate greșit, a anunțat, miercuri secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Dragoş Drăgan. ”În urma controalelor efectuate, la nivelul săptămânii trecute au fost identificate 89.195 de facturi calculate greșit la gaze și peste 450 de mii la energie electrică. Nu au fost respectate prevederile ordonanței de urgență și s-a dispus refacerea acestor facuturi. Procesul este în desfășuare, au fost peste jumătate dintre facturi refăcute, urmează să avem datele la sfârșitul săptămânii”, a declarat acesta.

Dan Dragoş Drăgan a subliniat că prin noua OUG de urgență privind compensarea și plafonarea prețului la energie s-a urmărit ca astfel de erori să nu mai existe.

Săptămâna viitoare, spune secretarul de stat, furnizorii de curent și gaze vor avea o întâlnire cu ministrul Energiei pe această temă.

”Prin noua OUG deja s-a urmărit ca impactul asupra sistemelor informatice pe care furnizorii le folosesc să fie minim. Săptămâna viitoare au fost invitati toți furnizorii de energie, vom lua toate măsurile pentru a evita ce s-a întâmplat la precedenta OUG pe lunile noiembrie și decembrie”, a declarat secretarul de stat.

În ceea ce privește sprijinul marilor consumatori, Dan Dragoş Drăgan a arătat că există două scheme de suport. Prima este schema de exceptare la plata certificatelor verzi, schemă care e în vigoare din 2014, peste 2.000 de companii fiind beneficiare.

A doua măsură este de compensare a preţului certificatelor CO2, schemă instituită în 2019, şi pentru care s-au plătit deja sumele pentru 2019 şi 2020.

De ieri a intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă care indroduce, pentru lunile februarie și martie, o nouă schemă de compensare pentru facturile la energie și gaz.

Este plafonat astfel prețul pentru toți românii, indiferent de consum. Însă cei care se încadrează în parametrii stabiliți de Guvern beneficiază de un preț și mai mic.

”Pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kwh la energie electrică și 0,31 lei pe kwh la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 kwh la energie electrica sau 300 metri cubi la gaze naturale se va plati 0,68 lei la energie electrică si 0,22 lei la gaze naturale, cu toate taxele incluse.

Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri și industrie alimentară vom plafona prețurile la 1 leu pe kwh, TVA inclus, pentru energie electrică și 0,37 lei kwh la gaze naturale”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, săptămâna trecută.

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 3,3, joi dimineața, în județul Neamț

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 a avut loc joi dimineața în județul Neamț. Potrivit Institutului …