Tuesday , May 11 2021

Ministerul Apărării suspendă procedura de achiziție a patru corvete

Ministerul Apărării a suspendat procedura de achiziţie a patru nave noi de război. Este vorba despre achiziţia de către statul român a patru corvete ultramoderne, în valoare totală de 1,6 miliarde de euro.


Licitaţia trebuia finalizată încă de anul trecut, însă a fost amânată de mai multe ori, iar sâmbătă, 12 ianuarie, era termenul final la care trebuia luată o decizie.

Termenul fusese stabilit printr-o hotărâre de guvern. Acum, procedura va fi suspendată pentru o perioadă nedeterminată.

Sunt două mari motive pentru care Ministerul Apărării a decis să suspende procedura. În primul rând, secretarul de stat Andrei Ignat, responsabilul pentru departamentul de armamente, a decis să sesizeze Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel întrucât are „suspiciuni rezonabile” în ceea ce privește legalitatea procedurii. Sunt suspiciuni care ar afecta „interesul național de securitate”, potrivit unui comunicat.

Al doilea motiv pentru suspendarea procedurii este un proces care este pe rolul Curții de Apel Constanța, deschis de Șantierul Naval Constanța (asociați cu francezii de la Navalgroup), prin care se cere anularea HG-ului prin care a fost inițiată procedura respectivă de achiziție. Dacă judecătorii vor da o decizie favorabilă Șantierului Naval Constanța, procedura va fi anulată, iar Ministerul Apărării spune că trebuie să aștepte răspunsul justiției.

Trei mari companii internaţionale cu experienţă erau înscrise în procedura de licitaţie: Damen din Olanda, Fincantieri din Italia şi Navalgroup din Franţa.

Vezi si

Liber la pelerinaje religioase. Competiții sportive, concerte și spectacole-pilot pentru cei vaccinați, care au avut Covid sau au test negativ – noile relaxări adoptate de Guvern 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că Guvernul a adoptat luni …