Thursday , March 28 2024

Mii de profesori au protestat în Capitală. Guvernul le-a propus o majorare salarială de 5% de la 1 august

protest profesori

Aproximativ 8.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ au protestat, miercuri, în faţa Palatului Victoria, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Guvern prin noua ordonanţă. În urma negocierilor cu sindicatele, Executivul le-a propus o majorare salarială de 5% de la 1 august 2016.
Angajaţii din sistemul de Educaţiei s-au adunat, miercuri, în jurul orei 11.00, în faţa Guvernului, de unde au  plecat în marş spre Palatul Cotroceni. Profesorii sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi de ordonanţa propusă de Guvern.
“Ne nemulţumeşte salarizarea şi proiectul de lege al salarizării care trenează de mult timp şi potrivit căreia nu suntem bine încadraţi. Plus 6% din PIB pe care nu i-am primit niciodată”, a declarat un dascăl pentru Mediafax.
Oamenii au afisat mesaje precum “Lăsaţi educaţia educatorilor”, “Cu Iohannis credeam noi că o să scăpăm de nevoi” sau “Educaţia şi ţara şi-au pierdut răbdarea”.
Un alt dascăl a declarat că “pot spune că am ajuns în locul în care noi ţipăm, noi auzim şi ei sunt surzi”.
Sindicatele din Educație au fost, luni, la negocieri cu reprezentanții Ministerului Muncii, după ce sâmbătă au refuzat propunerea unei creșteri salariale, în medie, cu 5% de la 1 ianuarie 2017, iar săptămâna trecută au declinat propunerea premierului Dacian Cioloș, respectiv creșterea salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.
Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanța privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, și au subliniat că nu vor accepta o diferență de un an în aplicarea acestui act normativ.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat că angajaţii din educaţie nu sunt de acord cu ultima variantă propusă de Guvern pentru corecţiile salariale din sistem.
Liderul sindical a precizat că dacă reprezentanţii Guvernului nu vor veni cu o altă variantă, nu vor accepta ultima formă propusă, pentru că angajaţii din sistem nu ar fi de acord cu cea de-a doua etapă a corecţiilor salariale, care ar trebui să aibă loc abia în decembrie 2017. “Oamenii nu acceptă sub nicio formă decembrie 2017″, a spus Hancescu pentru news.ro.
Întrebat dacă sindicatele din educaţie vor mai participa la eventuale negocieri, preşedintele FSLI a spus că vor face acest lucru dacă vor fi noi invitaţii, dar că în acest caz ar fi bine ca Guvernul „să vină cu ceva suplimentar”.
„Dacă ne invită, mergem, dar dacă vin cu ceva suplimentar. Altfel, nu are rost să pierdem timpul”, a mai spus liderul sindical.
romaniatv.net
 
 

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …