Tuesday , April 23 2024

Mii de imigranti, salvati de Paza de Coasta italiana, intr-o singura zi. Alte mii au patruns in Macedonia

imigranti

Nici barierele metalice, nici trupele speciale ale politeii macedonene nu pot sa-i opreasca. Peste 1.500 de imigranti au reusit sa intre, la sfarsitul zilei de sambata, in Macedonia, din Grecia.
Pe de alta parte, 2200 de imigranti au fost salvati din Mediterana, intr-o vasta operatiunea in largul coastelor libiene. Operatiunea desfasurata de Paza de Coasta italiana este una dintre cele mai mari desfasurate intr-o singura zi, scriu cei de la BBC. Paza de Coasta Italiana primisese mesaje SOS de la 18 ambarcactiuni.
Mai multe ambarcatiuni italienesti au fost implicate pentru a salva cei peste 2000 de imigranti din Libia. Printre cei salvati se numara si un nou-nascut.
Peste 2000 de persoane au murit in acest an, incercand sa treaca granitele Europei, in barcile pneumatice ultra aglomerate.
Ministrul german de Interne avertizeaza ca amploarea actualei crize ar putea conduce la suspendarea acordul de libera circulatie in spatiul Schengen. Berlinul se asteapta sa inregistreze 800.000 de solicitari de azil in acest an.
Cu fiecare om care reuseste sa treaca de granita si sa ajunga in Macedonia, sporeste frustrarea celor ramasi de cealalta parte, in zona no man’s land.
E greu, insa de tinut sub control o asemenea multime. Politia a permis intai traversarea granitei pentru un grup de imigranti, cu copii mici. Alti au fortat trecerea cu sutele, fara sa fie descurajati de gaze lacrimogene sau grenade de soc. Si in cele din urma, trupele speciale au renuntat sa mai foloseasca forta.
Alti imigranti fug pe camp, unde nu sunt bariere de sarma ghimpata.
Realitatea este ca situatia e coplesitoare la frontiera dintre Grecia si Macedonia. Zeci de mii de oameni sunt gata sa faca orice pentru a ajunge in Uniunea Europeana, manati de disperare. Si la fel ca la Calais, o bariera, sau un zid, nu e o solutie care sa-i poata opri pe oameni.
La cateva sute de metri de granita, mii de refugiati ajunsi in Macedonia se adapostesc intr-o gara transformata in tabara pentru cei originari din Siria. Unii se afla acolo de cateva zile, dar, pentru toti, e doar inca o etapa pe drumul spre tarile bogate din nordul continentului, unde spera sa inceapa o noua viata.
Toate autobuzele si trenurile care se indreapta spre Serbia sunt luate cu asalt. Iar mai departe, odata cu Ungaria, incepe teritoriul Uniunii Europene.
stirileprotv.ro

Vezi si

Noi medicamente intră pe lista celor gratuite şi compensate de la 1 mai

Ministerul Sănătăţii anunţă, marţi, introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr …