Thursday , February 2 2023

Mii de greci au iesit pe strazile din Atena, inainte de summit-ul de la Bruxelles: Tara nu e de vanzare

atena

Mii de persoane au manifestat, duminica, in fata Parlamentului din Atena, cerandu-i premierului grec Alexis Tsipras sa reziste presiunii exercitate de creditorii internationali de a accepta mai multe masuri de austeritate in schimbul deblocarii urmatoarei transe de imprumut.
Manifestatia, organziata de sustinatori ai partidului Syriza al lui Tsipras si alti opozanti ai euro, a fost a doua intr-o saptamana in centrul Atenei si a avut loc cu o zi inaintea unei intalniri vitale la Bruxelles pentru depasirea impasului care a adus Grecia in pragul falimentului.
Cantand si fluturand steaguri grecesti si bannere cu sloganuri precum “Nu euro”, “Poporul nu va fi santajat”, “Tara nu este de vanzare”, cateva mii de persoane au iesit pe strazi si s-au reunit in fata Parlamentului.
“Vor sa ne umileasca, altfel de ce ar insista asupra tuturor acestor masuri? Nu vom mai tolera aceasta situatie”, a declarat o fosta profesoara in varsta de 65 de ani, Yiota Kananakari.
In timp ce speculatiile privind viitorul Greciei in euro se intensifica, o contramanifestatie care cerea ramanerea tarii in zona euro a avut loc saptamana trecuta, iar o alta este programata pentru luni.
La fel ca mitingurile antiausteritate si proeuro anterioare, demonstratia de duminica a fost mult mai mica decat protestele masive la care participau zeci de mii de persoane in Piata Syntagma din centrul Atenei in alte momente ale crizei.
Sondajele de opinie arata o sustinere larga a ramanerii Greciei in zona euro, dar exista si un puternic resentiment fata de taierea pensiilor si salariilor impusa Greciei de-a lungul anilor de recesiune, care a condus la cresterea ratei somajului la peste 25 la suta.
“Oamenii trebuie sa spuna nu masurilor iar creditorii trebuie sa inteleaga acest lucru, trebuie sa ne asculte”, a declarat un pensionar in varsta de 65 de ani, Fotis Mavroudis. “Cum sa se descurce cineva cu 400 de euro pe luna, cu toate taxele, cu toate facturile pe care le avem de platit?”.
Tsipras se va intalni luni cu liderii Comisiei Europene, Bancii Centrale Eurppene si Fondului Monetar International, principalii creditori ai tarii, dupa care va participa la o reuniune mai extinsa a liderilor din zona euro.
Oficialii sustin ca el este pregatit pentru concesii in privinta unor aspecte dar refuza taierea pensiilor pe care au cerut-o creditorii.
Grecia mai mare de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare de 240 de miliarde de euro care se incheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie sa plateasca FMI datorii de aproximativ 1,5 miliarde de euro scadente la sfarsitul acestei luni. De asemenea, in iulie si august ajung la scadenta obligatiuni guvernamentale detinute de Banca Centrala Europeana.

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …