Wednesday , February 1 2023

Meteo. Cod galben de ploi abundente în 32 de județe

ploi

Ziua de vineri va fi frumoasă şi caldă, cu temperaturi maxime cuprinse între 22 şi 32 de grade Celsius. Condiţii de averse vor fi în special în zonele deluroase şi montane din sud. Odată cu lăsarea serii, însă, vremea va deveni instabilă în vestul, în nordul şi, local, în centrul ţării şi în dealurie sudice. Va ploua abundent şi vor fi condiţii de grindină.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri o atenționare Cod galben de ploi însemnate cantitativ valabilă de sâmbătă dimineață de la ora 10:00 până luni dimineață la ora 3:00.
Potrivit sursei citate, în toate zonele de deal și de munte, în centrul și sudul Moldovei, Dobrogea și nord-estul Munteniei, cantitățile de apă vor depăși 30 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.
Codul galben va afecta, total sau parțial, 32 de județe.
De altfel, începând de vineri după-amiază de la ora 18:00 până sâmbătă dimineață la ora 10:00, în cea mai mare parte a țării, începând cu regiunile vestice, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și, pe arii restrânse, căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantități de apă care vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 40…50 l/mp, potrivit unei informări meteorologice.
Cei care vor intra în vacanţă la sfârşitul acestei săptămâni, vor începe concediul cu ploi torenţiale şi răcoare în majoritatea staţiunilor montane. Atmosfera va fi mai plăcută doar pe parcursul zilei de vineri şi, din nou, luni când averse izolate vor apărea în special prin masivele sudice şi de curbură.
La malul mării turiştii se mai pot bucura de următoarele câteva ore însorite şi cu temperaturi agreabile. Apoi, de sâmbătă nu va mai fi vreme de plajă. Va ploua abundent, vor fi descărcări electrice şi grindină atât la finalul săptămânii, cât şi luni
Weekendul va fi capricios în cea mai mare parte a ţării. Sâmbătă va ploua se suprafeţe extinse, vor fi tunete, fulgere, intensificări de vânt şi, posibil, grindină. Din loc în loc se vor acumula cantităţi de apă de 20 de l/mp şi, izolat, de 40 de l/mp.
Duminică, fenomenele vor continua în forţă în special în regiunile din sud şi din est. Tot acolo vor rămâne şi luni, dar vor scădea în intensitate. La începtul săptămânii viitoare, temperaturile vor ajunge din nou la 30 de grade Celsius în sud-vest.

Vezi si

Alexandru Piţurcă şi directorul Romarm vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a respins, marţi noaptea, cererea DNA de arestare preventivă …