Saturday , April 20 2024

Medicii de familie protestează: problemele sistemului informatic pun în pericol activitatea medicală

Medicii de familie susțin că problemele sistemului informatic, utilizat în activitatea cabinetelor, pun în pericol activitatea medicală. Disfuncționalitatea Sistemului Informatic Unic Integrat ne afectează pe toți, spun medicii care cer Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să ia măsuri urgente.

Nemulțumirile și solicitările au fost prezentate de Societatea Națională de Medicină Familiei prin intermediul unui comunicat de presă citat de Mediafax.

„Societatea Națională de Medicină Familiei este solidară cu pacienții și cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncționalitățile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Reamintim că programul SIUI aparține în exclusivitate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ca de altfel și mentenanța acestuia. De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncțional și blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară și nu numai. Este practic blocat accesul pacienților la servicii medicale printr-un serviciu informatic depășit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel național”, scrie în comunicatul organizației.

Medicii de familie mai spun că pacienții sunt nevoiți să aștepte și că activitatea cabinetelor este grav afectată.

„Imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează în mod direct accesul pacienților la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate în primul rând din cauza creșterii timpilor de așteptare. În mod asemănător, erorile de sistem în înregistrarea categoriile de asigurat prejudiciază pacienții de drepturile lor firești ca asigurați ai sistemului public de sănătate. Aceste disfuncții majore în verificarea categoriei de asigurat și în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultațiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deși responsabilitatea nefuncționării SIUI nu le aparține. În același sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate și de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcționarea cabinetelor de medicină a familiei”, mai scrie în documentul semnat de Societatea Națională de Medicină Familiei.

Medicii cer CNAS să remedieze cu celeritate platforma informatică și să introducă formularele electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie.

CNAS: Sistemul informatic este subdimensionat

Sistemul informatic din sănătate este subdimensionat, construit la nivelul anului 2008, explică Casa Națională de Asigurări de Sănătate referitor la sincopele apărute de câteva zile.

Din analiza internă efectuată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate reiese că există unele disfuncționalități ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) în accesarea aplicației de interogare a calității de asigurat, mai ales pe platforma informatica publică.

Începând cu data de 6 martie 2023, conducerea CNAS a cerut dezvoltatorilor de soft, în baza contractelor de mentenanță, remedierea de urgență a problemelor care au condus la aceste disfuncționalități.

Până la remedierea situației, CNAS roagă furnizorii de servicii medicale să verifice calitatea de asigurat în aplicațiile proprii și nu în platforma informatică publică.

„SIUI este de mulți ani un sistem informatic subdimensionat, construit la nivelul anului 2008. Creșterea exponențială a volumului de date medicale procesate, mai ales în prima parte a lunii când furnizorii de servicii medicale transmit raportările lunare, sunt cauze care conduc la disfuncționalități ale sistemului, așa cum se întâmplă și în aceste zile. CNAS a făcut toate demersurile necesare pentru accesarea finanțării europene necesare pentru redimensionarea sistemului și îmbunătățirea funcționării aplicațiilor sale. Până la implementarea proiectelor de redimensionare și retehnologizare a întregii platforme informatice, sistemul de stocare și prelucrare a datelor va fi lărgit astfel încât să putem îmbunătăți timpii de operare la nivelul utilizatorilor finali. Conform prevederilor legale recomandăm furnizorilor de servicii medicale ca, până la remedierea disfuncționalităților, să înregistreze serviciile prestate în modul off-line”, transmite Casa Națională de Asigurări de Sănătate. (Mediafax)

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …