Saturday , April 20 2024

Marmureanu: Cutremure sub 7 pot fi în perioada urmatoare, dar nici pâna în 2030 nu va fi unul catastrofal

Cutremure de pân\ în 7 grade se pot produce în perioada urm\toare în România, dar nu sunt periculoase, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, directorului Institutului pentru Fizica P\mântului, Gheorghe M\rmureanu, care a precizat îns\ c\ nici pân\ în 2030 “nu vom avea un cutremur catastrofal”.
“Cutremure de peste 6 grade am avut în ultimii 30 de ani. De exemplu, în 1986 am avut un cutremur de 6,95, în 1990 am avut unul de 6,7, iar în 2004, de 6,2. Nu au fost victime. Acestea nu sunt periculoase pentru România”, a spus M\rmureanu.
El a subliniat c\ “un cutremur catastrofal” în Vrancea înseamn\ s\ aib\ peste 7 grade pe scara Richter.
“Tectonica acum este ocupat\ cu Asia. Eu cred c\ nici pân\ în 2022 sau nici pân\ în 2030 nu vom avea un cutremur catastrofal”, a mai spus M\rmureanu.
El a men]ionat c\, la acest moment, institutul de]ine aparatur\ performant\, care poate înregistra chiar [i un cutremur de 0,02 grade, dar c\ nu exist\ predic]ii, concluziile speciali[tilor fiind stabilite pe baza analizelor f\cute în ultimii 600 de ani.
Directorul Institutului pentru Fizica P\mântului spunea, joi, referindu-se la intensificarea activit\]ii seismice, c\ în România se petrec foarte multe cutremure pe an, de intensitate mic\, sub patru grade pe scara Richter, îns\ acestea nu activeaz\ cutremurele adânci, adic\ cele periculoase.
În România au fost, în ultimele dou\ zile, aproximativ 23 de “cutremure mici”, iar acest lucru este posibil de detectat [i pentru c\ exist\ aparatur\ foarte sofisticat\ de monitorizare, a declarat directorul Institutului Na]ional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica P\mântului (INCDFP), Gheorghe M\rmureanu.
“Ceea ce s-a petrecut în ultimul timp nu are nicio relevan]\, pentru c\ acestea sunt cutremure de suprafa]\. În ultima perioad\, în Balcani au fost foarte multe cutremure, asta datorit\ tectonicii legate de Africa [i de Asia. Nu are nicio relevan]\, pentru c\ pentru România cutremurele periculoase sunt cele adânci petrecute în Vrancea, la alt etaj, adic\ între 90 pân\ la 180 de kilometri, în timp ce acestea din ultima vreme au 10-12 kilometri”, a explicat M\rmureanu.
El a precizat c\ niciodat\ aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele adânci, deci nu e nicio problem\ în acest caz în ce prive[te producerea unui seism de mare intensitate.
“Sunt peste 48.000 de cutremure pe parcursul a doi ani [i dou\ luni, peste 69.000 peste gradul patru în lume, deci nu este nicio problem\. În România, Vrancea este extrem de periculoas\ la un cutremur peste 7 grade, la 4 [i ceva avem zilnic cutremure”, a subliniat M\rmureanu.
Presa a relatat c\ în ultimele trei zile au avut loc aproximativ 20 de cutremure.
Conform site-ului Institutului Na]ional pentru Fizica P\mântului, de luni [i pân\ joi s-au produs în România nou\ cutremure, de pân\ în 3 grade pe scara Richter.
Astfel, luni, 22 noiembrie, s-a produs un cutremur de 2,8 grade în Vrancea, la o adândime de 101 kilometri, mar]i, 23 noiembrie, au fost patru cutremure – de 2,4 grade (la o adâncime de 25 de kilometri), 2 grade (26 de kilometri), 2,8 grade (24 de kilometri), toate în Vrancea [i de 2,5 grade, în Moldova. Miercuri, 24 noiembrie, au fost înregistrate trei cutremure – de 2 [i 2,1 grade (la adâncimi de pân\ în 30 de kilometri), ambele în Vrancea [i de 2,1 grade (la o adâncime de 16 kilometri), în Câmpia Român\.
Ultimul cutremur de peste 4 grade pe scara Richter s-a produs în 30 septembrie, în zona Vrancea. Seismul a avut atunci 4,6 grade pe scara Richter [i s-a produs la o adâncime de 120 de kilometri, fiind resim]it în Bucure[ti.
În 8 iunie, în zona Vrancea s-a produs un cutremur de 4,8 grade pe scara Richter, tot la o adâncime de 120 de kilometri, seismul fiind resim]it [i atunci în Capital\.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …