Thursday , December 8 2022

Marko Bela: Maghiarii sunt coproprietari în Ardeal, nu sunt chiriaşi

Vicepremierul Marko Bela spune că UDMR va merge mai departe în coaliţie doar dacă interesele maghiarilor sunt respectate. “Să avem şcolile noastre, să avem secţii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie… Nu pot să ne facă să tăcem, nu suntem chiriaşi în oraşul nostru. (…) Suntem în Ardeal, egali, suntem coproprietari pe acest pământ cu toţii, şi românii şi maghiarii”, a declarat Marko Bela de Ziua maghiarilor.
Marko Bela a declarat joi, la Târgu Mureş, în cadrul manifestării de 15 martie, la care au luat parte peste 3.000 de persoane, că UDMR îşi asumă coaliţia pentru guvernarea ţării, însă numai dacă această colaborare este reciprocă, scrie Agerpres.
“Azi ne amintim de 1848, ne-am dus la Bucureşti nu ca să tăcem, ci vrem să ajutăm, vrem ca ţara să meargă înainte, să ajutăm să ieşim din criză. E în interesul maghiarilor şi românilor, deopotrivă. Dar nu e de ajuns să colaborăm, ne asumăm coaliţia pentru guvernarea ţării numai dacă această colaborare este reciprocă. Numai aşa mergem mai departe în coaliţie, dacă interesele maghiarilor sunt respectate, pentru că ele nu ştirbesc drepturile românilor. Noi putem acţiona independent, să luăm decizii în legătură cu învăţământul în limba maghiară. Nu avem nevoie de paznici”, a arătat Marko Bela în timpul discursului său.
Fostul lider al UDMR a arătat că maghiarii vor putea realiza ceva numai dacă vor fi uniţi, că maghiarii respectă trecutul, prezentul şi viitorul altora şi se aşteptă la acelaşi lucru şi din partea celorlalţi.
Marko a spus că au trecut 164 de ani de la Revoluţia ungară de la 1848 şi de atunci a trebuit, din şi din nou, “să luptăm pentru libertate”, iar astăzi “mai trebuie să luptăm pentru învăţământ în limba maternă”.
“Să avem şcolile noastre, să avem secţii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie, pentru ca medicul să poată în vorbi în limba maghiară cu pacientul (…) Unii au obosit să lupte, iar alţii au zis că nu mai are rost să luptăm. Mesajul nostru, al celor care am ales să rămânem aici, să trăim şi să muncim aici, al celor care mai avem credinţă este că trebuie să luptăm pentru drepturile noastre. Nu pot să ne facă să tăcem, nu suntem chiriaşi în oraşul nostru”, a afirmat Marko Bela în timpul discursului.
“Cei din 1848 au înţeles acest lucru şi au luptat împreună de fapt pentru ideea de libertate. Şi azi când apar, din nou şi din nou controverse, legate de dreptul de a învăţa. Drepturile acordate maghiarilor nu privează de nici un fel cealaltă comunitate, dimpotrivă, după părerea mea, întăreşte sentimentul de solidaritate şi colaborare. Şi aici în Târgu Mureş mă refer şi la problema Universităţii de Medicină şi Farmacie. Dacă maghiarii vor reuşi să aibă propriile structuri în cadrul universităţii, acest lucru nu sărăceşte românii care urmează sau învaţă la acea universitate, dimpotrivă”, le-a declarat ulterior Marko Bela jurnaliştilor.
El a adăugat că îşi menţine declaraţia conform căreia maghiarii nu sunt chiriaşi în Transilvania, ci “coproprietari”, alături de români şi de toţi cei care locuiesc aici.
“Eu cred că Transilvania este proprietatea noastră, a tuturor, a celor care trăim aici în această zonă – şi români, şi maghiari, şi toţi care sunt locuitorii acestui pământ. Şi dumneavoastră, la fel, sunteţi coproprietari. Suntem în Ardeal, egali, suntem coproprietari pe acest pământ cu toţii şi românii şi maghiarii, repet, trebuie să avem aceleaşi drepturi, inclusiv în ceea ce priveşte învăţământul”, a spus Marko Bela.

Vezi si

Pauză la Consiliul JAI. Germania negociază separat în numele României cu delegația Austriei

Miniştrii de Interne din Uniunea Europeană s-au reunit joi, 8 decembrie, la Bruxelles, în cadrul …

One comment

  1. Oare ce drepturi au romanii pe teriritoriul din Ungaria ca minoritate ……Cand vor avea facultate in limba romana pe teritoriul unguresc atunci sa aiba si ei . Atentie politicieni , nu dati totul pe mofturile ungurilor care se lauda ca si Suceava este teritoriul lor ….