Friday , March 29 2024

Brexit: Ce se intampla cu taxele pentru studentii UE din marea Britanie?

cambridge


Universitatile de top din Marea Britanie sunt ingrijorate de impactul pe care iesirea din Uniunea Europeana il va avea asupra vietii academice. Deja au inceput sa apara anunturi potrivit carora taxele pentru studentii din tarile UE nu se vor modifica anul universitar viitor, dar nu se stie care va fi impactul real asupra cercetarii.
University College London (UCL) este una dintre primele universitati care au confirmat ca nu majoreaza taxele dupa ce au fost anuntate rezultatele finale ale referendumului de joi, informeaza The Independent.
Inca de luni, 103 universitati au transmis o scrisoare deschisa in care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la impactul unui posibil Brexit atat asupra institutiilor de invatamant superior, cat si asupra studentilor.
“In fiecare an, universitatile aduc peste 73 de miliarde de lire sterline la bugetul UK, iar 3,7 miliarde sunt generate de studenti provenind din statele UE”, se preciza in scrisoare.
De altfel, sondajele arata ca 75% dintre tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani au votat joi pentru ramanerea Marii Britanii in UE.
Citeste despre unda de soc provocata de rezultatele referendumului organizat de David Cameron.
La ora actuala, circa 8.000 de studenti romani invata in Marea Britanie, conform Digi24.
Dupa aflarea rezultatelor, Uniunea Universitatilor din Marea Britanie (UUK) si-a exprimat dezamagirea fata de optiunea exprimata de majoritatea celor care au votat la referendum.
“Prima noastra prioritate este acum sa convingem guvernul sa ia masuri astfel incat profesorii si studentii din tarile UE sa continue sa lucreze si sa invete in universitatile britanice si sa promoveze mai departe UK ca pe un loc primitor pentru cele mai stralucite minti”, a declarat presedintele UUK, Julia Goodfellow.
Aceasta a subliniat faptul ca prin activitatea de cercetare si formare universitatile au un impact pozitiv asupra economiei si societatii britanice.
O pozitie similara a exprimat si Uniunea Nationala a Studentilor (NUS), al carei presedinte i-a adresat o scrisoare deschisa premierului David Cameron in care i-a cerut asigurari ca tinerii nu doar ca vor fi consultati mai mult de acum inainte, dar vocile lor vor fi luate in considerare atunci cand se vor lua decizii.
Megan Dunn i-a transmis lui Cameron faptul ca studentii se simt in acest moment vulnerabili si sunt ingrijorati pentru proiectele lor aflate in derulare.
In acest context, conducerea Universitatii Cambridge si-a exprimat, la randul ei dezamagirea fata de rezultatele referendumului si a anuntat, intr-un scurt comunicat de presa, ca va discuta cu partenerii de business, cu cercetatorii si academia, dar si cu partenerii europeni, pentru a putea intelege care sunt implicatiile Brexit-ului.
De asemenea, Universitatea Oxford a subliniat faptul ca procesul de iesire a UK din UE va dura cel putin doi ani si a anuntat ca atat corpul profesoral, cat si studentii nu vor avea probleme pe termen scurt.
Un purtator de cuvant al UCL a anuntat ca universitatea “nu are in plan sa modifice taxele pentru studentii din statele UE care deja au fost publicate pentru anul universitar 2016/2017”, acestia urmand sa continue cu aceleasi taxe pana la sfarsitul programelor lor de studii.
In acelasi timp, guvernului i s-a cerut sa clarifice modul in care intentioneaza sa asigure de acum inainte fondurile necesare pentru studiile universitare.
De asemenea, Academia de Stiinte Sociale a cerut guvernului sa ia toate masurile posibile astfel incat cercetarea din Marea Britanie sa nu fie afectata de rezultatele referendumului.
“In mod specific, guvernul UK va trebui sa ia in considerare valoarea si structura accesului la fondurile europene de cercetare, dar si impactul asupra libertatii de miscare”, se arata in pozitia publica exprimata de ASS.

Vezi si

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale până în primăvara anului viitor

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale. Guvernul a prelungit …