Friday , January 28 2022

Marea Britanie si UE au ajuns la un acord tehnic pentru Brexit

Un proiect de acord asupra Brexitului a fost încheiat de negociatorii britanici și cei europeni și va fi examinat miercuri în consiliul de miniștri, a anunțat marți guvernul britanic, într-un comunicat citat de AFP.

“Cabinetul se va reuni miercuri la ora 14,00 (locală și GMT) pentru a examina proiectul de acord pe care echipele de negociatori l-au încheiat la Bruxelles și pentru a decide următoarele etape”, a adăugat guvernul.
O sursă europeană a confirmat existența unui acord la nivel tehnic dar care trebuie aprobat la nivel politic atât în Regat cât și în UE.
Potrivit presei britanice, miniștrii au fost convocați individual marți seara la Downing Street.
La rândul lor, ambasadorii celor 27 de țări ale UE se vor afla miercuri după-amiază la Bruxelles, potrivit unor surse diplomatice.
Televiziunea irlandeză RTE, care citează două surse guvernamentale, spune că proiectul de acord prevede o “plasă de securitate” care ar urma să evite revenirea la o graniță fizică între Irlanda de Nord și republica Irlanda. “Va avea forma unui aranjament vamal pentru întreaga Mare Britanie cu dispoziții +mai profunde+ pentru Irlanda de Nord în termeni vamali și de reglementare”, a scris pe Twitter ziaristul Tony Connelly.
Acordul ar implicat menținerea întregii Mari Britanii în acordul vamal cu UE, și nu doar al Irlandei de Nord, cum propusese inițial Bruxellesul.
Theresa May trebuie acum să-și convingă partidul conservator asupra acestui acord, pe fondul unor diviziuni foarte puternice. În rândul Tories, partizanii Brexit se tem că un astfel de acord va constrânge Regatul să se plieze regulilor comerciale ale UE ani de zile și va împiedica p adevărată rupere a legăturilor.
Aliatul premierului în Parlement, micul partid nord-irlandez DUP, indispensabil pentru majoritatea absolută, s-a luptat mult timp ca Irlanda de Nord să devină obiectul unui tratament distinct de restul Marii Britanii.
Încheierea negocierilor ar putea permite organizarea unui summit european excepțional până la finalul lui noiembrie, pentru aprobarea acordului.
Timpul devine presant atât pentru UE cât și pentru Regat, care trebuie să ratifice acordul în parlamentele naționale înainte de ieșirea britanică din UE, în 29 martie 2019.
HotNews

Vezi si

Doi tineri de 15 și 20 de ani au murit în ultimele 2 zile, după ce au trecut prin COVID și ieșiseră din izolare

Doi tineri au murit în ultimele 2 zile după ce au ieșit din izolare, post-COVID. …