Thursday , August 11 2022

Marea Britanie ridica restrictiile pentru romani in decembrie 2013

Românii şi bulgarii vor primi drept nerestricţionat de a locui şi lucra în Marea Britanie începând din decembrie 2013, după expirarea obstacolelor temporare impuse în 2005 pentru protejarea pieţei muncii din Regat, a confirmat ministrul britanic de interne Theresa May, potrivit BBC News.
Partidul Laburist a spus că va susţine orice decizie de extindere a interdicţiei. Theresa May a declarat însă pentru BBC că acest lucru nu mai este posibil sub legislaţia UE, exprimându-şi totuşi speranţa de a limita impactul asupra economiei Regatului. “Nu mai există controale de tranziţie pe care să le putem pune în practică. În decembrie 2013 se vor încheia controalele de tranziţie”, a spus ea.
Ministerul de Interne din Marea Britanie nu a oferit o cifră estimativă privind câţi din cei 29 de milioane de cetăţeni români şi bulgari vor profita de accesul liber pe piaţa muncii după ridicarea restricţiilor.
Unii experţi anticipează însă venirea unui număr semnificativ de imigraţi din Europa de Est, faţă de care laburiştii au atras atenţia că ar putea pune presiune asupra locurilor de muncă şi a salariilor din Marea Britanie.
Comisia guvernamentală de consiliere privind migraţia susţine că există dovezi că bulgarii vor veni în Marea Britanie datorită economiei mai puternice şi că este ‘plauzibil’ ca şi românii să vină din aceleaşi motive.
Prelungirea restricţiilor ar putea implica însă renunţarea la prevederile tratatului semnat la aderarea României şi Bulgariei la UE în 2007, reaminteşte BBC News.
Guvernul britanic intenţionează să limiteze în schimb accesul la ajutoare sociale, iar sistemul medical de stat – să reducă acei factori care i-a încurajat pe imigranţi să vină în Marea Britanie, a mai afirmat Theresa May.
Ea a declarat totodată că lucrează la posibile limitări ale libertăţii de mişcare cu alte state din UE, care ar fi în număr tot mai mare îngrijorate de ‘căsătoriile de faţadă’ şi de alte abuzuri asupra sistemului.
Chestiunea libertăţii de mişcare va face de asemenea subiectul unei revizuiri a relaţiei Marii britanii cu UE, care va fi derulată de ministrul de externe William Hague.
Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE.
Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.
În prezent, opt state din UE – Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda, Austria, Luxemburg, Malta şi Irlanda – aplică în continuare cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.

Vezi si

Romania ajută Franţa să lupte cu incendiile. Trimitem 77 de pompieri salvatori cu 17 mijloace de intervenție

Premierul Nicolae Ciucă a convocat joi CNSU, iar la finalul şedinţei s-a decis trimiterea de …