Thursday , December 7 2023

Managerul Tarom, Christan Heinzmann, a fost suspendat

tarom

Managerul belgian al Tarom, Christian Heinzmann, a fost suspendat din functie, din cauza situatiei dezastruoase in care se afla compania aeriana, a anuntat vineri ministrul Transporturilor, Dan Costescu.
Decizia a fost luata in urma anchetei desfasurate de Autoritatea Aeronautica – care a gasit nereguli serioase la Tarom – si grabita de incidentul de miercuri de la Budapesta, cand motorul unei aeronave s-a defectat in zbor spre Bucuresti.
Dan Costescu a criticat, intr-o conferinta de presa, “lipsa de responsabilitate” a lui Heinzmann, care detine doua functii la Tarom, de accountable manager si de director general. Heinzmann isi va pastra, insa, cea de-a doua functie.
Printre motivele principale pentru care a fost suspendat managerul privat al Tarom se numara “nerealizarea bugetului”, dupa cum a reiesit din raportul Autoritatii Aeronautice.
Ministrul Transporturilor a explicat ca Heinzmann si-a asumat, pentru anul 2015, pierderi de opt milioane de lei, in schimb acestea au fost de 41 de milioane de lei.
“Acest lucru este inadmisibil in conditiile in care, pe piata europeana, pretul kerosenului a scazut anul trecut foarte mult. Tarom avea un avataj garantat de 80 de milioane de lei. Daca nu era acest avantaj, pierderile se ridicau la 120 de milioane de lei”, a aratat Costescu.
Ministrul a precizat ca s-au gasit nereguli si la nivelul resurselor umane din cadrul Tarom.
“Peste 25% din personalul tehnic a inregistrat concedii medicale… o cifra pe care nu am mai vazut-o in nicio companie de stat sau privata, din ce am analizat pana acum. Asta inseamna 1.500 de zile de concediu medical. Acest lucru nu poate continua. Din acest motiv am solicitat lamuriri de la Consiliul de Administratie (al Tarom – n.red.), mi-au confirmat ca se vor intalni in regim de urgenta luni, sa ia o decizie finala asupra viitorului acestei companii”, a declarat Costescu.
Ministrul a dat, insa, asigurari ca activitatea companiei de stat se va desfasura in conditii normale, “poate vor fi ceva intarzieri, dar nu va fi afectata siguranta zborului”.
Acesta a adaugat ca incidentul de miercuri de la Budapesta “a avut o influenta” asupra deciziei de suspendare a lui Christian Heinzmann din functia de manager al companiei.
“Chiar ieri (joi – n.red.) am solicitat (Autoritatii Aeronautice – n.red.) sa se grabeasca aceasta analiza sau, daca au concluziile gata, sa le exprime. Rezultatul a fost exprimat si transmis Consiliului de Administratie, care ia decizia finala luni”, a spus Costescu.
Suspendarea lui Heinzmann de la sefia Tarom vine dupa ce miercuri au avut loc doua incidente separate. Pe langa un protest spontan al angajatilor nemultumiti de conducere, motorul unui avion al companiei Tarom, care zbura de la Budapesta la Bucuresti, s-a defectat in timpul decolarii. Avionul s-a intors pe aeroportul din Budapesta, iar pilotul a reusit sa aterizeze totusi fara probleme, astfel incat nicio persoana nu a fost ranita.
ziare.com

Vezi si

Oficial: Fostul premier Florin Cîțu, pus sub urmărire penală în dosarul vaccinurilor anti-COVID. 43,3 milioane de doze achiziționate în plus de România

Fostul premier Florin Cîțu a fost pus oficial sub urmărire penală miercuri, 6 decembrie, de …