Friday , June 14 2024

Maia Sandu, în vizită la București: Mulțumim României că este prietenul și avocatul nostru

Republica Moldova trece prin provocări fără precedent, a afirmat, joi, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei declaraţii comune de presă, la Palatul Cotroceni, alături de preşedintele Klaus Iohannis. Sandu a vorbit, în acest sens, despre susţinerea acordată de România.

“Aşa cum a spus în glumă ministrul (Bogdan) Aurescu, Republica Moldova este, probabil, singurul stat din lume care are doi miniştri de Externe în acelaşi timp. Şi noi îi mulţumim României pentru că este prietenul şi avocatul nostru”, a afirmat Maia Sandu. Ea a anunţat că, săptămâna viitoare, şeful noului Executiv de la Chişinău, Dorin Recean, va veni la Bucureşti, aceasta fiind prima sa vizită oficială de la preluarea mandatului. “Astăzi, mai mult ca niciodată, simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru pacea, bunăstarea şi viitorul nostru european”, a arătat Maia Sandu.

Potrivit acesteia, Republica Moldova trece prin provocări “fără precedent”. “Noi, în Republica Moldova, suntem protejaţi de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unităţii şi a fermităţii cu care apără pacea şi viaţa oamenilor”, a spus ea. “În pragul iernii, a trebuit să facem faţă şantajului energetic din partea Kremlinului. Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate, cu scopul de a crea haos şi de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca ţara noastră să cadă, să poată instaura la Chişinău un guvern marionetă, servil intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne în picioare, demnă, hotărâtă în drumul său spre Uniunea Europeană, datorită fermităţii şi solidarităţii oamenilor şi ajutorului din partea prietenilor”, a adăugat Sandu, potrivit Agerpres.

Ea a afirmat că ajutorul României din prezent este “sincer” şi “dezinteresat”. “În timp ce unii ne şantajează, alţii ne îmbrăţişează. În numele tuturor cetăţenilor noştri, vă mulţumesc mult, domnule preşedinte”, a transmis Maia Sandu. Ea a menţionat sprijinul României pentru Republica Moldova în ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică şi de gaz prin intermediul gazoductului Iaşi – Chişinău. “Aceste măsuri ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. Este pentru prima dată în istoria ţării când reuşim acest lucru”, a spus preşedintele Republicii Moldova. Maia Sandu a amintit că, “la începutul războiului, Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei”. “Acum suntem mai pregătiţi, consolidăm capacitatea de apărare, avem surse noi de energie pe care ne putem baza, am crescut exporturile către Uniunea Europeană, suntem mai rezistenţi şi mai puternici”, a transmis preşedintele Republicii Moldova. (Agerpres)

foto: presidency.ro

 

Vezi si

Trei stewardese au fost rănite din cauza turbulențelor în timpul unui zbor București – Hamburg

Trei stewardese au fost rănite joi seara din cauza turbulențelor după decolarea unei curse de …

error: